karmafactory.hu

Engineering the consequence

Napoleon Dynamite

Kategória: semleges karma — Zsee at 12:31 du. on Kedd, július 31, 2007

Újabb felbecsülhetetlen értékű darab, a Napoleon Dynamite eredeti kisfilmje, amit a rendező még főiskolás korában forgatott. A főszereplő ugyanúgy Jon Heder, a film pedig ugyanúgy agyhalál. Instant get.

Space blues

Kategória: semleges karma — Zsee at 10:53 de. on Kedd, július 31, 2007


napszemüveges alien béka

Telihold

Kategória: semleges karma — Zsee at 12:55 du. on Hétfő, július 30, 2007

Már megint. Sztem a legközelebbinél betekerem a fejemet alufóliával vagy valami. Most úgy érzem magam, mint Zeusz testvérei, akiket kiköpettek Kronosszal, miután az lenyelte őket.
telihold

zombizombizombi

Kategória: semleges karma — Zsee at 4:59 du. on Csütörtök, július 26, 2007

Egyszer sörözés közben beszélgettünk Borisszal arról, hogy kinek mi a célja az életben, és előállt azzal, hogy ő egy második világháborús filmben szeretne statisztát játszani, valami jó kis ütközetben, katonaként, aki fut a csatamezőn, mellkaslövést kap, és összecsuklik, mint Robert Capa híres képén, kamera nyomat közelit, aztán vágás. Én előtte láttam nem sokkal a Holtak hajnala remake-et, és már előtte is felmerült, hogy néha a zavaros mozgáskoordinációm miatt Edgár Öltönynek hívtak a Men in Black hasonló nevű mellékszereplője után, de amikor a rettenet sok zombi ott zombult a plázaparkolóban, ráébredtem, hogy ezt a szerepet kell eljátszanom. Bár rám nézve talán nem túl kedvező, hogy a belinkelt kritikában az “Elmehetnél a holtak hajnalába statisztának” durva leszólásként szerepel. Egyszer össze is futottam a Tűzraktérben egy stastisztaszervezővel, aki reklámokba keresett embereket, megadtam az elérhetőségemet, de biztosított róla, hogy teljes mértékben kizárt, hogy pont felemelt karral közlekedő zombira lesz szükségük a jövőben. Mindazonáltal ma délelőtt zombijeleneteket néztem tube-on az éjjeli melózás kompenzálásaként, és ott akadtam eme örökbecsű darabra:

Murakami

Kategória: semleges karma — Zsee at 11:57 du. on Szerda, július 25, 2007

Murakami kurva jó. South of the Border, West of the Sun. Most ezt szeretem a legjobban, bár a Norwegian Wood sem volt rossz. Az tetszik nagyon a japó irodalomban, hogy a legtriviálisabb részletre tudnak igen durván rácsodálkozni. A Yoshimoto novelláiban, különösen a Kitchenben is az jött be, hogy a megfigyelésekből hiányzik az európai kultúrában annyira megszokott érzelmi bevonódás, sokkal teljesebb az őket körülvevő természettel való részletekbe menő összhang. Hiányzik belőlük az eredendő bűntudat, nem paráznak feleslegesen azon, hogy most jó-e vagy rossz amit csinálnak. Illetve dehogynem, de valahogy teljesen más módon alkotnak értékítéletet. Mint a Battle Royale. Célorientáltak. A helyzetet és a körülményeket meg nem akarják feltétlenül megváltozatni, hanem próbálják elfogadni, és kihozni belőle a legjobbat. Felüdülés. Aztán persze retrospektívben beüt néha a megvilágosodás:
“But I didn’t understand then.
That I could hurt somebody so badly she would never recover. That a person can, just by living, damage another human being beyond repair.”

Murakami Haruki: South of the Border, West of the Sun. Vintage. London. 2003. p. 25.

Mikrobi

Kategória: semleges karma — Zsee at 11:40 de. on Szerda, július 25, 2007

Mikrobi
Droid, fúj, levegőt

Álláshirdetések nyelvi színvonala

Kategória: negatív karma — Zsee at 5:35 du. on Kedd, július 24, 2007

Mostanában nézve az álláshirdetéseket, mindig elszörnyedek, hogy milyen értelmi színvonalon vegetálhat a vállalati HR osztályok többsége. Már az is gáz, hogy egyáltalán ilyen dolgokat beletesznek a háeresek a hirdetésbe, de ami még gázabb, hogy a jóváhagyó HR-vezetőnél, sőt a hirdetést publikáló újságnál vagy webszájtnál sem verik ki a biztosítékot. Néhány példa a kedvencemre, a riportra:

Különféle riportokat készít a termékekkel kapcsolatban.

Rendszeres és ad-hoc riportolás.

Direkt riport a Professional Services menedzsernek.

Látom magam előtt a dinamikus, proaktív csapatjátékos adminisztrátort, ahogy az irodaszékre idomult hátsójával lelkesen interjúvolja az alanyokat a termékjellemzőkről, rendszeresen és eseti jelleggel egyaránt, valamint szándékosan készíti a riportokat a főnökének.
Csekkeljük le az értelmező szótárt:

riport: fn, A helyszínen v. helyszíni tapasztalatok alapján, az illetékes(ek), az érintett(ek) megszólaltatásával készített hírlapi, ill. rádiós v. televíziós tudosítás.

jelentés: fn, Az a cselekvés, hogy (írásba foglalva) jelentenek vmit. Ennek tartalma.

jelentéstétel: fn, hiv, Följebbvalónak (írásban) tett jelentés, beszámolás.

És a mai kedvenceim:

Helyettesíti a számla-meccselőt.

Gondolom arról van szó, hogy az egyik alkalmazott hivatásszerűen látogatja a számlameccseket, ezért helyettesíteni kell, nehogy elakadjon valahol a kinnlevőségbajnokság.

A felmerülő korrekciókat kommunikálja az illetékesek felé.

Ilyen helyen lehet a legjobb dolgozni, ha elromlik valami, akkor egyszerűen csak felmerül a korrekció, az öngyógyító rendszerben csak kommunikálni kell az illetékesek felé. Posztmodern vállalatirányítási rendszer. HAL 9000 az űrodüsszeiából, kijavítja a dolgokat, még ha el sem romlottak. Ha meg esetleg valóban tévedett, akkor le kell mészárolni a középvezetést, nehogy kiderüljön.

Fordítási konteszt

Kategória: semleges karma — Zsee at 1:17 du. on Hétfő, július 23, 2007

dilettáns reformkapkodás” és “populista ígéretversenyen alapuló látszatpolitizálásban elsikkadnak hazánk valódi problémái

Fordítsd le 2 percen belül, szorít a határidő. Cirkalmas, mint a bakonyi betyárok bajusza. A karmafactory felszólítja a felelősen gondolkodó parlamenti pártokat, hogy fogalmazzanak már végre egyszerűen és közérthetően, mert csak így fordíthatják vissza a politikai diskurzust a teljes agyhalálhoz vezető útról.

Jóléti állam

Kategória: negatív karma — Zsee at 2:03 du. on Péntek, július 20, 2007

APEH bekaphatja. Meg a Bizottság is. És a KPMG is beszállhat az orgiába mellé, aztán a végén leönteni az egészet benzinnel, és felgyújtani. Az APEH visszaélesíti a törölt bevallásomat, hogy minél kisebb legyen a túlfizetésem, az Európai Bizottság több mint fél éves késéssel közli, hogy a tavalyi évre vonatkozóan visszakövetel X ezer forintot, mert túlfizette azokat a járulékaimat, amik persze nem látszanak még az adófolyószámlám bevallási oldalán, a köcsög KPMG meg baszott beadni a járulékbevallást. Táppénz meg addig nincs, amíg nincs bent a bevallás, de mivel az előző 12 hónap átlagfizetése a táppénz alapja, de az OEP visszaellenőrzi az APEH-nél az adatokat és csak akkor fizet, ha azok megegyeznek a bevallásban szereplővel, ami persze hiányzik. Szóval jelenleg a helyzet az, hogy a nevemben be lett fizetve több mint tíz milla, amiből az OEP nyilvántartása szerint az elmúlt 5 évben összesen 4740, azaz négyezerhétszáznegyven forintot fordított rám az egészségügy. Azaz karmafactory vs. államkassza egyenlő mínusz kilencmillió kilencszázkilencvenötezer forint. Közteherviselés sucks. Tudom, mit sír a szám, ha ennyi volt a fizetésem. Azt, bazmeg, hogy nem látom az összefüggést a befizetések és az állam által nyújtott szolgáltatások között. Mert ahhoz, hogy a volt állásomat megkapjam, egy fizetős iskola, a tolmács-fordítóképzés elvégzése volt az alapfeltétel, és a szükséges szakmai gyakorlatot meg úgy szereztem meg, hogy egyetem alatt egy teljes nyári fizetésemet tettem félre a cégalapításhoz, mert ha nem vagy számlaképes, ebben a szakmában nem kapsz munkát. Persze, Milton Friedman is megmondta, hogy nem létezik ingyen ebéd (TANSTAAFL), de az már mégiscsak túlzás hogy befizetsz a kötelező közétkeztetésre, nem kapsz semmit, aztán még követelik tőled azt is, amit magadnak főztél.

Többszörösen láncolt struktúrák

Kategória: negatív karma — Zsee at 2:40 de. on Péntek, július 20, 2007

Ülni ablak, itt legalább lehet hallani tücsök, rágyújt párkány, aztán csikk gondosan belegyömöszöl téglalyuk. Vannak dolgok, amik nem igazán változnak. Régi progger könyvek között megtaláltam A számítógép programozás művészete három kötetét. Még gimnáziumba jártam, az első fordítási melómért kapott pénzből ezt vettem, meg egy angol-magyar műszaki szótárt, néhány ruhát, és a maradékból László barátommal elmentünk dupla viszkit inni az Arizona nevű helyre Tbányán. Az első kötetét még nagy reményekkel kezdtem el, a másodikba beleolvastam, a harmadikat is megnéztem, mert abban vannak a keresési algoritmusok, de bármilyen zseniális arc a Knuth, soha nem tudtam teljesen megérteni és átlátni. Van egy rakat könyv amit beterveztem már lazább időkre, a Karnevált végre sikerült elolvasni, következő az Ulysses lesz, most azt nem tudom eldöntetni, hogy a programozás művészetét a Bhagavad Gíta elé vagy utána ütemezzem. De azt hiszem, hogy saját alapvető algoritmusaimra fogok most inkább koncentrálni.
(Read on …)

következő oldal »