karmafactory.hu

Engineering the consequence

Paradigmaváltás

Kategória: semleges karma — Zsee at 2:14 de. on Szombat, január 29, 2011

731

Kategória: semleges karma — Zsee at 12:55 de. on Péntek, január 28, 2011

Tegnap hosszas gondolkodás után - diszkalkuliás pénzügyminiszterünket idézve - “kiírtam magamat a társadalmi szolidaritás rendszeréből”. Merugye “a determinációk négyzetesen nőnek korunkban, a lehetőségek azonban exponenciálisan“, különösen akkor, ha a kettő közötti különbséget beszedik onnan, ahonnan még tudják. Finanszírozva a zemberek lehetőségeit.

730

Kategória: semleges karma — Zsee at 12:05 du. on Hétfő, január 24, 2011

Luxembourg felett az ég, mint dohos tolldunyha takarta a nyirkosan ébredő várost a nap sugaraitól. Dragonov, arcán a reggeli keléssel elégedetten nyugtázta a megszokott kattanást, ahogy cipője összeolvadt a bicikipedállal. Kezdte már megszokni az utcákat, a sohasem létezett stílusok divatjamúlt ötvözetét, ahol a szürke jelenti a couleur locale-t. Miközben a szimulákrum elsőbbségét hirdető parókafodrászat és a mellette levő kirakatban terepszínű overallt reklámozó kutyadivatáru mellett tekert el, eszébe jutott a Rablóhal, Coppola filmje, a jelenet, amiben a főhős színvak bátyja már nem emlékszik a színekre, és a mozi fekete-fehér vásznát nézve már maga sem tudta felidézni őket. Itt sem tudja eldönteni az ember, hogy vannak-e egyáltalán színek, vagy csak nem látszódnak. Maga a város is sokkal valószerűbbnek tűnik a régi, fekete-fehér fotókon, azokon valahogy korszerűbbnek hat az időtlen ódivatúság.

Rövid fenntarthatósági elemzés

Kategória: negatív karma — Zsee at 10:45 de. on Kedd, január 18, 2011

A statisztikák szerint 2009. január óta a versenyszférában 20 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottság (kb. 1 820 000 főre), míg a hivatalos kommunikáció által sugalltak ellenére ugyanezen időszakban 50 ezer fővel nőtt az állami szférában foglalkoztatottak száma (kb. 770 000 főre). Ezen felül jelenleg közel 3 millióan kapnak nyugdíjat vagy nyugdíj jellegű ellátást. A nyugdíjakra kb. 250 milliárd forintot fizetett ki a költségvetés tavaly, míg az állami szféra bérköltsége 235 ezres bruttó átlagkeresettel számolva kb. 181 milliárd forint, ezt korrigálva az adóelvonással kb. 108 milliárd forintot fizetünk ki az állami alkalmazottakra. Ezzel a nyugdíjak és a közszféra bérei együtt 358 milliárd forint kiadást jelentenek. A versenyszférában a foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete kb. 197 000 forint, azaz nagyjából 360 milliárd forint bruttó bért termelnek ki. Az adóelvonás átlagos szintje Magyarországon 40,4 százalékos, azaz az előbb említett versenyszférabeli bruttó bértömegből mintegy 145 milliárd forint adó- és járulékbevétel képződik. Mindebből az következik, hogy a ténylegesen értéket teremtő foglalkoztatottak adóztatásából befolyó pénz 213 milliárd forinttal kevesebb, mint amennyit az állami bérekre és nyugdíjakra kifizetünk. A függőségi ráta (az eltartók és eltartottak aránya) jelenleg van a történelmi mélyponton, mert a „ratkós” évjáratok még, gyermekeik pedig már keresőképes korban vannak, és mégis több mint 200 milliárdos egyensúlyhiányt görgetünk. Még belegondolni is rossz, hogy 2050-re az előrejelzések szerint kb. 8 millióan maradnak Magyarországon, és 100 aktívra vetítve 90 lesz az eltartottak (azaz a 0–18 és 63+ éves korosztály) aránya. Ezek után nem értem, hogyan hiheti el bárki is, hogy az állami nyugdíj “biztonságos”, és hogy a magánnyugdíj-megtakarításaink államosításával a mi saját jövőnket tartják szem előtt.

728

Kategória: semleges karma — Zsee at 11:34 du. on Hétfő, január 17, 2011


Őrület. Gyönyörű oldszkúl szemcsézettség, erős kontraszt, hatalmas dinamikus tartomány. A hétvégén kipróbálom az instant kávéból, mosószódából és c-vitaminból otthon elkészíthető Caffenol-C előhívót is.

727

Kategória: semleges karma — Zsee at 8:20 du. on Vasárnap, január 16, 2011


Első előhívás otthon. Rollei Retro/Agfa APX 100 film, Adonal 1+50 előhívó kb. 13 percig, majd 4 percig Adofix 1+9. Meglepően zökkenőmentes volt a dolog, nem sok reményt fűztem a próbatekercshez és az első kísérlethez.

Többnyelvűség a gyakorlatban

Kategória: semleges karma — Zsee at 10:41 de. on Péntek, január 14, 2011

A Revue című luxemburgi hetilap aktuális számából: “Ech fille mech gutt hei”, nickt der imposante Herr mit der Schaffnermütze. Jaques Arnold arbeitet als “chef de surveillance” am Bahnhof in Wasserbillig. Három különböző nyelv egy mondatban. Errefelé ez teljesen természetes, Szlovákiában valószínűleg 1500 eurós büntetés járna érte.

További lassulás

Kategória: semleges karma — Zsee at 1:36 du. on Csütörtök, január 13, 2011

Tegnap elkezdtem statisztikák között kutatni, remélve, hogy találok összefüggést a rohanó élettempó, a “social acceleration” és a várható élettartam között. Legnagyobb meglepetésemre nem sikerült meggyőző bizonyítékot találni arról, hogy a gyorsuló idő meghatározó negatív tényező lenne a várható élettartam alakulásában. Némi korreláció megfigyelhető, várhatóan ott élnek leghosszabb ideig az emberek, ahol a gazdasági jólét erős világnézeti/ideológiai meggyőződéssel és szociális kohézióval társul, így Európában Andorra és San Marino vezet, majd Franciaország, Svédország és Svájc következik. Sőt, a statisztikák alapján úgy tűnik, a gazdasági növekedés és ezzel együtt a szociális háló viszi a hátán a várható élettartam monoton növekvő tendenciát mutató átlagát, az egyes országok specifikus körülményei, pl. a stresszfaktor, jóléti szolgáltatások elérhetősége, vallási/ideológiai háttér, stb. erre korrigálnak rá. Érdemes kihangsúlyozni, hogy a várható élettartam minden fejlett államban növekvő tendenciát mutat, de pl. az USA az alacsonyabb bázis miatt jelenleg csak Portugália szintjén van. Magyarországon pedig a rendszerváltozás épp hogy nem csökkentette, hanem növekedési pályára állította az élettartamot. Ebből egyelőre annyi következtetést tudok leszűrni, hogy a jelenlegi peremfeltételek mellett a stressz, rohanás és értelmetlen hajsza ellenére hosszú életet fogunk élni. Legfeljebb magas vérnyomással, fájó derékkal, daganattal, pészmékerrel és túlsúlyosan a levegőért kapkodva érezzük nyomorultul magunkat. A legjobb esetben pedig időben észrevesszük, h még aktív korunkban kell elkezdeni a projekt végén várható több évtizedes stagnálás megelőzését/enyhítését.

724

Kategória: semleges karma — Zsee at 11:49 de. on Szerda, január 12, 2011

Úgy tűnik, harmadnapra sem sikerült feltámadni, álomkórban vagyok, csak az órára nézve tudom megállapítani a napszakot. Ma az Entschleunigung, azaz a lassulási mozgalom foglalkoztat leginkább, simán lenne piaci rés egy gyorstalpaló lassulási tanfolyamra.

723

Kategória: semleges karma — Zsee at 4:06 de. on Szombat, január 8, 2011


Utolsó éj, most már szinte tradíció, hogy Oszkárral az Instantban szúrjuk szívószálon a lángoló koktélokat. Készülj az útra, nem lesznek fegyverek, egyedül megyünk, ahogy a többiek. Kilépőként kijön a pultból és együtt üvöltjük ki a csilis napalmból a csípést. Indulunk, te meg a félelem: lehunyom a szemem és látom a holnapot, halottak a hősök, de én sosem voltam az.

következő oldal »