karmafactory.hu

Engineering the consequence

фото, можно?

Kategória: semleges karma — Zsee at 1:46 de. on Kedd, november 29, 2011


- Фото, можно?
- Фото, только после водки
- OK, я купить один
- Вкусная?
- Очень вкусная водка
- Еще один?
- Да, еще раз, пожалуйста
- Очень хорошо
- Фото?
- Еще один водки?

Az ugar celebritásai

Kategória: semleges karma — Zsee at 3:42 de. on Péntek, november 25, 2011

Szóval van ez a Bazaar International de Luxembourg, ahol minden nemzet a saját standján próbálja építeni az országimázst, etetni és itatni a látogatókat, továbbá teríteni a helyi feltörekvő iparművészek termékeit. És nem mellesleg a nagyhercegi párról készített egyik tavalyi fotómmal próbálják reklámozni a fényképpályázatukat. Szóval ma délután szögeljük össze a magyar standot (friss munkanélküliként ráérek ugyanis), erre odajön egy idősebb angol vagy francia hölgy (nem tudtam megállapítani, akcentus nélkül beszélte mindkettőt), leszólít, és elkezd velem Tarr Béláról beszélgetni, hogy a Werckmeister harmóniák az egyik kedvenc filmje, és hogy A londoni férfi mennyire a képernyő elé szegezte (közben kezemben a kalapács). Kérdeztem, ismeri-e a Sátántangót, a magyar irodalom Csomolungmáját (és itt kérek most elnézést Kertésztől, Esterházytól és Egy családregény végétől) egyben Tarr Béla mesterművét, ahogy háromnegyed órán keresztül vonul a marhacsorda, továbbá Irimiás (Víg Mihály, a nap az apa, ki más) és Petrina percekig gangol ikersztalkerként a Viharsarok szélfútta, tarkovszkijos házai között, és a macska effektív állatvédelmi lobbi hiányában patkányméregtől múlik ki ríltájm Estike kezei között a filmvásznon, csak nézve, ahogy telik az a kurva élet. Mondja erre, van-e meg nekem, mer’ akkor kérné kölcsön. Mondtam sajnos nincs, erre riposztol, hogy semmi gáz, akkor most hazamegy és megnézi mégegyszer a Werckmeister végét. Beszarás. Nos, akkor megkérdezném újfent, hogy milyen kárt is okozott nekünk Tarr Béla?

Mandala

Kategória: semleges karma — Zsee at 11:00 du. on Szerda, november 23, 2011


Mi ez és hol található? Az első helyes komment gazdája meghívhat egy körre.

Megint infra

Kategória: semleges karma — Zsee at 2:53 de. on Szerda, november 23, 2011


Amikor először próbáltam infraszűrőt beszerezni, a helyi fotósboltból elhajtottak, h az utóbbi öt évben talán egyet ha eladtak, ezért még rendelésre sem fognak hozni. Végül Németországból rendeltem harmadáron egy kínai példányt, amivel kitartó kísérletezés után végre sikerül hamis színeket kifacsarni a spektrum 720 nanométer fölötti részéből. Nem annyira triviális a dolog, az autofókusz nem működik, az infravörös tartományban máshol van a fókuszsík, mint ami az objektíven van jelölve (élőképes fókuszállítás vagy próba-szerencse), a fotógép átalakítása nélkül csak erős napsütésben, állvánnyal és napnak háttal lehet fényképezni és a színadatokat is elég nehéz előcsalni (bár ez lehet, h az olcsó kínai szűrő hibája). Lenyűgöző, ahogy a láthatatlan világ előbújik a látható mögül, az infratartományban tulajdonképpen minden fekete-fehér, csak az élő növények adnak valami halvány színű, kísérteties derengést.

812

Kategória: semleges karma — Zsee at 2:34 de. on Kedd, november 22, 2011


Amikor az ember visszagondol a korábbi döntéseire és szituációira, akkor minden olyan egyértelműnek tűnik. Világos, h mi volt a kockázat, mi volt a várható haszon, és mi lett végül a dolgok kimenetele. A saját emlékek között kutatva nem nagyon találni meglepetést. Még ha valami negatív emléket is sikerült kikukázni az archívumból, akkor sincs mellette a bizonytalansági tényező, hiszen a dolog már megtörtént. Aztán lehet azon is gondolkodni, hogy mi lehetett volna, ha másfelé fordulunk egy elágazásnál, de ez is tökéletesen biztonságos, m a jelenre már nincs hatással. A jövőre vonatkozó döntések viszont nem csak kockázatokat, hanem bizonytalanságot is hordoznak. És ez utóbbi a jellegénél fogva kiszámíthatatlan, előrejelezhetetlen, kvantifikálhatatlan. És pont ez adja meg a szépségét.

811

Kategória: semleges karma — Zsee at 5:29 du. on Vasárnap, november 20, 2011

Nyelvemlékek

Kategória: semleges karma — Zsee at 3:40 du. on Péntek, november 18, 2011

Úgy tűnik, a közös európai piacon gyakran összekeverednek a különböző országok számára felcímkézett termékek. A luxembourgi főpostán levő sorszámhúzó terminálon pl. magyar nyelvű “Intel tanúsítvány” matrica van, de eddig legjobban az idült alkesz tisztítós néni villanyradiátorának “Letakarni tilos!” felirata tetszett. És ugyanitt emlékeznék meg a biorészlegen kapható méregdrága, magyarországi tökmagról is.

Infraszűrve

Kategória: semleges karma — Zsee at 1:44 de. on Szerda, november 16, 2011


Infrán át a világ. Reggel felvettem a postán, délben prezentációba építettem a frissen szűrt fotót, ebéd után megtartottam az Appreciative Inquiry előadást a kapcsolódó feladatokkal, majd este a második sör után a tréner megkért, hogy jövőre dolgozzak együtt vele. Minden összefügg mindennel.

808

Kategória: semleges karma — Zsee at 3:14 de. on Szombat, november 12, 2011

Inszomniákulum. Még mindig nem hevertem ki a Csapd le csacsi! dekonstruálását. Lassú nézés, mint a gyorsolvasás audiovizuális ellentéte. Meg-megállva, visszatekerve, rázoomolva, gyakori szünetek közben puhadobozos barnaszofi és házipálinka a kirchbergi tetőteraszon. A film tele van lenyűgöző részletekkel és váratlanul aktuális toposzokkal. Príma szövet. Ugye?! Nehezen rongyolódik. Ugye?!

Ősz

Kategória: semleges karma — Zsee at 5:46 du. on Csütörtök, november 3, 2011