karmafactory.hu

Engineering the consequence

Az ujjaink alatt rejtőző történelem

Kategória: semleges karma — Zsee at 1:20 de. on Szombat, január 16, 2010


Nap mint nap egy érintésnyire vannak csak tőlünk, és soha nem használjuk őket. Néha üveges szemmel tekintünk rájuk, de nem látjuk őket. PrintScrn/SysRq, Scroll Lock és Pause/Break. Három billentyű a felső sorban, az F12-től jobbra, amelyek céljáról csak homályos elképzeléseink vannak. Régmúlt idők geekjeinek lenyomata az ujjaink alatt.

Kezdjük az elsővel: a Print Screen funkciót pávörjúzerek szokták képernyőmentésre használni, de mi az a SysRq? A System Request gomb különleges szerzet, 1985-ban tették rá a sztenderd PC-billenytűzetre, akkoriban még nem volt egér és grafikus felhasználói felület, és a korabeli programozók úgy gondolták, hogy kellene egy külön gomb arra, ha az ember esetleg programok között szeretne váltani, vagy a feladatkezelőt szeretné előhívni. Ebből az okból kifolyólag a billentyűzetpufferben sem jelenik meg karakterként, hanem megszakítja az éppen futó (vagy fagyó) programot, és jelzi a lenyomás tényét az alaprendszernek. Ami persze semmit sem csinál, mert a Linux kivételével egyetlen operációs rendszerben sem dolgozták ki rendesen ezt a funckiót, a Windows pedig a Ctrl+Alt+Del kombinációt használja ugyanerre a célra. Ez tulajdonképpen visszalépés, mert ha lefagyott a rendszer billentyűzetkezelő része is, akkor nyilván nem tud reagálni a rendes billentyűlenyomásra, a SysRq meg pont ezt próbálja meg kikerülni.

A Scroll Lock eretileg a nyĂ­lbillentyĹąk viselkedĂŠsĂŠt mĂłdosĂ­totta, ha le volt nyomva, akkor a nyilak a kurzor mozgatĂĄsa helyett a teljes kĂŠpernyőt mozgattĂĄk. Ezt Ăşgy kell elkĂŠpzelni, hogy a 80 x 25 karakteres szĂśveges kĂŠpernyő ĂĄltal alkotott “ablak” mozog mondjuk egy 150×200 karakteres dokumentumban. Jelenleg egyedĂźl az Excelben lehet hasznĂĄlni, ha tĂĄblĂĄzat szerkesztĂŠse kĂśzben le van nyomva a Scroll Lock, akkor a kurzor a kivĂĄlasztott cellĂĄban marad, ĂŠs a nyĂ­lgombokkal fel-le illetve jobbra-balra mozoghatsz a tĂĄblĂĄzat fĂślĂśtt.

A Pause billentyű még a DOS-os korszakban volt használatos az alkalmazások ideiglenes leállítására, például a dir parancsot követően egy hosszú fájllista megjelenítése közben lenyomva kimerevedett a képernyő a következő lenyomásig. A használaton kívüli gombok doyenje viszont a Break, ez még a távírógépekről származik, ahol a folyamatos összeköttetés egy pillanatra történő megszakításával jelezte az adás kezdetét. Később a nagyszámítógépekhez modemmel kapcsolódó terminálokon a bejelentkezési folyamatot indította el, majd végül a mikroszámítógépeken és személyi számítógépeken a programok megszakítását végezte. Jelenleg már semmilyen funkciója sincs, legfeljebb annyi, hogy a Windows+Pause lenyomására a rendszertulajdonságok ablak jelenik meg.

3 megjegyzés »

Megjegyzés > Gyulai IgnĂĄc

2010. január 16. @ 19:06

Szia, igen ĂŠrdekes Ă­rĂĄs, sokan tĂŠnyleg nem tudjĂĄk. Azt hozzĂĄtennĂŠm aki valaha is dolgozott multinĂĄl irodĂĄban az napmintnap hasznĂĄlja a printscreent.

Ha valaki értetlenkedik te pedig látod az adatot a képernyőn részletesen és persze nem akarsz export, csatol, írásos utasítások, stbstb, akkor csak simán printscreen-új levél, beilleszt, FYI

Üdv, további jó billentyűzést: Ignác

Megjegyzés > Zsee

2010. január 18. @ 10:12

Thx. TovĂĄbbi kellemes Pause/Break.

Megjegyzés > EiS

2010. január 18. @ 23:18

Csatlakoznék az előttem szólóhoz. Sajnos a Multiknál elkerülhetetlen a Print Screen használata. De a Pause gomb is gyakran használt a gamer világban. Nélküle csak a kacsa segíthet a szükség esetén.

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó megjegyzésekről. TrackBack URI

Mondd el a véleményedet!

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>