karmafactory.hu

Engineering the consequence

Rövid fenntarthatósági elemzés

Kategória: negatív karma — Zsee at 10:45 de. on Kedd, január 18, 2011

A statisztikák szerint 2009. január óta a versenyszférában 20 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottság (kb. 1 820 000 főre), míg a hivatalos kommunikáció által sugalltak ellenére ugyanezen időszakban 50 ezer fővel nőtt az állami szférában foglalkoztatottak száma (kb. 770 000 főre). Ezen felül jelenleg közel 3 millióan kapnak nyugdíjat vagy nyugdíj jellegű ellátást. A nyugdíjakra kb. 250 milliárd forintot fizetett ki a költségvetés tavaly, míg az állami szféra bérköltsége 235 ezres bruttó átlagkeresettel számolva kb. 181 milliárd forint, ezt korrigálva az adóelvonással kb. 108 milliárd forintot fizetünk ki az állami alkalmazottakra. Ezzel a nyugdíjak és a közszféra bérei együtt 358 milliárd forint kiadást jelentenek. A versenyszférában a foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete kb. 197 000 forint, azaz nagyjából 360 milliárd forint bruttó bért termelnek ki. Az adóelvonás átlagos szintje Magyarországon 40,4 százalékos, azaz az előbb említett versenyszférabeli bruttó bértömegből mintegy 145 milliárd forint adó- és járulékbevétel képződik. Mindebből az következik, hogy a ténylegesen értéket teremtő foglalkoztatottak adóztatásából befolyó pénz 213 milliárd forinttal kevesebb, mint amennyit az állami bérekre és nyugdíjakra kifizetünk. A függőségi ráta (az eltartók és eltartottak aránya) jelenleg van a történelmi mélyponton, mert a „ratkós” évjáratok még, gyermekeik pedig már keresőképes korban vannak, és mégis több mint 200 milliárdos egyensúlyhiányt görgetünk. Még belegondolni is rossz, hogy 2050-re az előrejelzések szerint kb. 8 millióan maradnak Magyarországon, és 100 aktívra vetítve 90 lesz az eltartottak (azaz a 0–18 és 63+ éves korosztály) aránya. Ezek után nem értem, hogyan hiheti el bárki is, hogy az állami nyugdíj “biztonságos”, és hogy a magánnyugdíj-megtakarításaink államosításával a mi saját jövőnket tartják szem előtt.

1 megjegyzés »

Megjegyzés > Zsee

2011. január 18. @ 23:58

Korrigáltam a számokat és végösszeget, egy helyen téves volt a részeredmény, de az összegek csak a nagyságrend érzékeltetését szolgálják. Azzal is tisztában vagyok, hogy az államháztartásnak a jövedelmet terhelő közvetlen adókon kívül más bevételi forrássai is vannak, de kézenfekvő volt ezekkel szemléltetni az arányokat.

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó megjegyzésekről. TrackBack URI

Mondd el a véleményedet!

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>