karmafactory.hu

Engineering the consequence

RĂśvid fenntarthatĂłsĂĄgi elemzĂŠs

Kategória: negatĂ­v karma — Zsee at 10:45 de. on Kedd, január 18, 2011

A statisztikĂĄk szerint 2009. januĂĄr Ăłta a versenyszfĂŠrĂĄban 20 ezer fővel csĂśkkent a foglalkoztatottsĂĄg (kb. 1 820 000 főre), mĂ­g a hivatalos kommunikĂĄciĂł ĂĄltal sugalltak ellenĂŠre ugyanezen időszakban 50 ezer fővel nőtt az ĂĄllami szfĂŠrĂĄban foglalkoztatottak szĂĄma (kb. 770 000 főre). Ezen felĂźl jelenleg kĂśzel 3 milliĂłan kapnak nyugdĂ­jat vagy nyugdĂ­j jellegĹą ellĂĄtĂĄst. A nyugdĂ­jakra kb. 250 milliĂĄrd forintot fizetett ki a kĂśltsĂŠgvetĂŠs tavaly, mĂ­g az ĂĄllami szfĂŠra bĂŠrkĂśltsĂŠge 235 ezres bruttĂł ĂĄtlagkeresettel szĂĄmolva kb. 181 milliĂĄrd forint, ezt korrigĂĄlva az adĂłelvonĂĄssal kb. 108 milliĂĄrd forintot fizetĂźnk ki az ĂĄllami alkalmazottakra. Ezzel a nyugdĂ­jak ĂŠs a kĂśzszfĂŠra bĂŠrei egyĂźtt 358 milliĂĄrd forint kiadĂĄst jelentenek. A versenyszfĂŠrĂĄban a foglalkoztatottak bruttĂł ĂĄtlagkeresete kb. 197 000 forint, azaz nagyjĂĄbĂłl 360 milliĂĄrd forint bruttĂł bĂŠrt termelnek ki. Az adĂłelvonĂĄs ĂĄtlagos szintje MagyarorszĂĄgon 40,4 szĂĄzalĂŠkos, azaz az előbb emlĂ­tett versenyszfĂŠrabeli bruttĂł bĂŠrtĂśmegből mintegy 145 milliĂĄrd forint adĂł- ĂŠs jĂĄrulĂŠkbevĂŠtel kĂŠpződik. Mindebből az kĂśvetkezik, hogy a tĂŠnylegesen ĂŠrtĂŠket teremtő foglalkoztatottak adĂłztatĂĄsĂĄbĂłl befolyĂł pĂŠnz 213 milliĂĄrd forinttal kevesebb, mint amennyit az ĂĄllami bĂŠrekre ĂŠs nyugdĂ­jakra kifizetĂźnk. A fĂźggősĂŠgi rĂĄta (az eltartĂłk ĂŠs eltartottak arĂĄnya) jelenleg van a tĂśrtĂŠnelmi mĂŠlyponton, mert a „ratkĂłs” ĂŠvjĂĄratok mĂŠg, gyermekeik pedig mĂĄr keresőkĂŠpes korban vannak, ĂŠs mĂŠgis tĂśbb mint 200 milliĂĄrdos egyensĂşlyhiĂĄnyt gĂśrgetĂźnk. MĂŠg belegondolni is rossz, hogy 2050-re az előrejelzĂŠsek szerint kb. 8 milliĂłan maradnak MagyarorszĂĄgon, ĂŠs 100 aktĂ­vra vetĂ­tve 90 lesz az eltartottak (azaz a 0–18 ĂŠs 63+ ĂŠves korosztĂĄly) arĂĄnya. Ezek utĂĄn nem ĂŠrtem, hogyan hiheti el bĂĄrki is, hogy az ĂĄllami nyugdĂ­j “biztonsĂĄgos”, ĂŠs hogy a magĂĄnnyugdĂ­j-megtakarĂ­tĂĄsaink ĂĄllamosĂ­tĂĄsĂĄval a mi sajĂĄt jĂśvőnket tartjĂĄk szem előtt.

1 megjegyzés »

Megjegyzés > Zsee

2011. január 18. @ 23:58

Korrigáltam a számokat és végösszeget, egy helyen téves volt a részeredmény, de az összegek csak a nagyságrend érzékeltetését szolgálják. Azzal is tisztában vagyok, hogy az államháztartásnak a jövedelmet terhelő közvetlen adókon kívül más bevételi forrássai is vannak, de kézenfekvő volt ezekkel szemléltetni az arányokat.

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó megjegyzésekről. TrackBack URI

Mondd el a véleményedet!

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>