karmafactory.hu

Engineering the consequence

Zero History II.

Kategória: semleges karma — Zsee at 12:13 de. on Csütörtök, december 8, 2011

Majdnem egy évig pihent a könyvespolcon William Gibson legújabb regénye, a Zero History, mielőtt rávettem volna magam. Az előző, a Spook Country, elég nagy csalódást okozott, egy közepesen izgalmas, érdekesen megírt novella volt, amit felszteroidoztak regénnyé. Ami az újban tetszett, hogy végre van akció, és a szereplők is egy fokkal izgalmasabbak, nem olyanok, mintha papírból lennének kivágva. Vírusmarketinggel terjesztő ruhatervező, katonai egyenruha-tender, belga reklámügynökség, közgazdasági modellezés, egzotikus műszaki kütyük és egy ekranoplán, a Szovjetunió utolsó csodafegyvere szegélyezik a történet Gibsonra oly jellemző szemantikai taposóaknákkal teleszórt útját. De az is lehet, hogy most jobban bele tudtam élni magam, mert London és Párizs számomra is ismerős helyszíneit járják végig benne.
Ami viszont Gibson regényeinél is jobban lenyűgöz, az az, hogy a neten wiki-szerű annotációk készültek az utolsó háromhoz, ahol a rajongók megróbálják valódi helyszínekkel megfeleltetni a regénybelieket, elmagyarázzák és háttérinfókkal egészítik ki az utalásokat, nyomon követik a szimbólumokat és visszatérő motívumokat.
A Zero History két felvetése gondolkodtatott el leginkább, az egyik, hogy a terrorizmus, illetve az asszimetrikus hadviselés hasonló formái tulajdonképpen mind a branding különösen agresszív megnyilvánulásai, és hogy tényleg létezhet-e olyan mintázat, mint ami a “világ legrondább pólóján” van a könyvben, ami láthatatlanná tesz a térfigyelő kamerák felvétel-visszakereső rendszere számára.
Science-fiction helyett inkább socio-fiction, nagyon érdekesnek tartom a nézőpontját, ahogy bemutat mindenféle mikrotrendeket, és próbálja megvilágítani a már bekövetkezett, de még nem nyilvánvaló, illetve a még nem bekövetkezett, de adott esetben bekövetkezhető paradigmaváltásokat. Ahogy a jövő is tulajdonképpen már bekövetkezett, illetve adott esetben bekövetkezhet. Fasza ez az igekötős játék, bejön, bevéd, beáll, bekövetkezik. Ajánlom Szili Katalin két azonos című tanulmányát a be igekötő jelentésváltozásairól (I. rész és II. rész).

Nincsenek megjegyzések »

Nincsenek még megjegyzések.

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó megjegyzésekről. TrackBack URI

Mondd el a véleményedet!

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>