karmafactory.hu

Engineering the consequence

A gyilkos geek

Kategória: egyebek, negatív karma — Zsee at 2:13 de. on Péntek, június 29, 2007

Van ez a Hans Resier nevű arc, linux geekek a ReiserFS nevű fájlendszeréről ismerhetik, ha jól emlékszem a Suse disztribúció egy darabig defaultként használta (legalábbis a sulinetes ingyengépeken ezzel telepítették), és a Pentagon is támogatta a fejlesztését. Aztán legközelebb akkor lehetett róla hallani, amikor letartóztatták eltűnt felesége meggyilkolásának vádjával. A Novell, aki ekkorra már megvette a Suse Linuxot, kidobta a ReiserFS-t, azóta nem is nagyon használják. Klasszikus féltékenységi drámának tűnt az egész, de most a Wired magazin csinált emberünkkel egy hosszabb interjút, és a kibontakozó sztoriból simán lehetne filmet forgatni.

Azzal indul, hogy az übergeek Reisernek kezdenek összejönni a dolgok, céget alapít a fájlrendszer fejlesztésére, és csomó orosz proggerrel dolgoztat, aztán Szt.Péterváron kikukázza magának ezt a Nina nevű doktornőt, megejti, és hazaviszi az Államokba. Belép a képbe az após, akit állítólag kihallgató tisztnek képeztek ki mielőtt a Mekong-deltában harcolt, és gyanús lesz neki a csaj, hogy nyúlja le a Reiser cégének, a Namesys-nek a pénzét. Kisvártatva cash-flow problémák lesznek a vállalatnál, és Reiser kér a régebben kukásként dolgozó haverjától egy kis pénzt áthidaló kölcsönként. A történetből később kiderül hogy a kukásgyerek kicsit zavarodott, női ruhában volt tanú a Reiserék esküvőjén, meg többször volt kórházban S/M élvezetek közben szerzett sérülések miatt, de végül aztán bekukázza magának a Ninát, csajt lenyúlja, megdugja, meg állítólag együtt ekiznek, stb. Resier beadja a válópert, 2 gyereket a nőnek ítélik. Aztán megy a láthatási balhé, egyszer csak egy veszekedés után a Nina eltűnik, Reiser meg elkezd furcsán viselkedni. Azt állítja, hogy szerinte az orosz alvilág van a háttérben, rájön hogy követik és megfigyelik, erre apja tanácsára kijátssza a megfigyelési módszereket, amivel viszont egyre gyanúsabbá válik a hatóságoknak. Közvetlen bizonyíték nincs ellene, de beteszik elvekfőbe előzetesre, mert gyilkosságról szóló könyveket találnak az autójában, amiből mellesleg eltűnt az anyósülés. Meg vért is a lakásban, de erről nem tudják megállapítani, hogy mikor került oda.
Eközben a kukás haver bekattan, megtér, és hithű keresztényként bevallja a nyomozóknak, hogy kb. 8 embert ölt meg eddig, de Ninát még véletlenül sem. A riporter kérdéseire Reiser meg mindig a fájlrendszeréről beszél, mintha a megoldás ott lenne elrejtve. Érdemes vetni néhány pillantást a Reiser4 forráskódjára. A znode.c fájl elején a kommentekben leírja egy znode életciklusát:

/ /* EVERY ZNODE’S STORY

1. His infancy.

Once upon a time, the znode was born deep inside of zget() by call to
zalloc().
(…)
2. His childhood
(…)
3. His youth.
(…)
4. His maturity.
(…)
After this point, znode lingers in memory for some time.
There are two ways in which znode existence can be terminated:
(…)
. sudden death: node bound to this znode is removed from the tree
. overpopulation: znode is purged out of memory due to memory pressure

5. His death.

Death is complex process.
(…)

6. Limbo

*/

Érdekes megjegyzések, valóban. A halál egy komplex folyamat. Utána a purgatórium.

UPDATE: Egy orosz programozó a blogjában azt állítja, hogy az inkriminált részt nem Reiser írta bele a kódba, hanem ő maga. Filmnek ennek ellenére teljesen jó lenne a történet. Vagy jó kis cyberpunk regényt írni belőle.

Nincsenek megjegyzések »

Nincsenek még megjegyzések.

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó megjegyzésekről. TrackBack URI

Mondd el a véleményedet!

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>