karmafactory.hu

Engineering the consequence

BillentyĹązet fĂŠtis, folyt.

Kategória: egyebek, pozitĂ­v karma — Zsee at 10:57 de. on Szerda, július 18, 2007

SzĂłval, mint mĂĄr emlĂ­tettem volt, szavakbĂłl ĂŠs mondatokbĂłl keresek pĂŠnzt, ezĂŠrt szĂĄmolatlanul hevernek a gombsorok a szekrĂŠny mĂŠlyĂŠn, asztalon, dobozokban stb. Valamint mivel ĂĄllĂ­tĂłlag igen jĂł tĂĄptalaj a billentyĹą a mindenfĂŠle egysejtĹąeknek, ĂŠs kb. 20%-os termelĂŠkenysĂŠgnĂśvekedĂŠst lehet elĂŠrni normĂĄlis bill.-el, ha rendes munkahelyem van, akkor is viszem be magammal a sajĂĄtomat.

Legutóbb majdnem egy éve írtam a billentyűzetekről, azóta történt egy-két dolog a piacon. A mikrokapcsolós cuccok folyamatosan mennek a levesbe, mivel a membrános kivitel többszörösébe kerül az előállításuk, az otthoni felhasználók általában a legolcsóbbat veszik, a vállalati ügyfelek meg költséghatékonysági megfontolásból az irodai gép mellé adott alapkivitelt választják.
Amerikai 101-gombosbĂłl egĂŠsz jĂł vĂĄlasztĂŠk van, eurĂłpai 105-gombosbĂłl csak a Cherry meg az Unicomp gyĂĄrt mikrokapcsolĂłs illetve “buckling spring” kivitelt.

Matias Tactile Pro 2

matiasA kanadai Matias cég most adta ki a régebbi, mac-hez tervezett Tactile Pro újabb kiadását. Hiába került 150 dollárba, az első sorozat maradéktalanul elfogyott, csak előrendelni lehet, augusztusra várható az újabb adag. Maga a termék annyiban változott, hogy a klasszikus Alps mikrokapcsolókat már nem gyártják, ezért sajátot fejlesztettek az eredeti alapján. Tettek még bele USB 2.0 csatlakozókat, így már lehet iPodot is tölteni róla, meg laptop vinyót dugni rá. Elérhető Mac és Windows kivitelben, ami tulajdonképpen színben, a gombok felirataiban és gyári programozásban tér el, de a mellékelt programmal mindegyiket át lehet programozni a másik rendszerhez is. Egyébként ha jól tudom, egyedül a Matias gyárt olyan maces billentyűzetet, ahol a speciális karakterek is a gombokra vannak nyomtatva, ami jól jön, mert macen semmi nem ott van, ahol az ember várná. Például a kukac az alt+q, amit emailezés közben az alma+q kombinációval összekeverve a Mail faszán azonnali kilépéssel jutalmaz. Beletették még az Optimizer funkciót is, erről bővebben a következő terméknél.

Matias Optimizer

OptimizerÚgy tűnik a Matias azon kevés cégek közé tartozik, akik foglalkoznak azzal, hogy a billentyűzet optimális kiosztása és kialakítása egyrészt gyorsítja a munkát, másrészt pedig csökkenti a kéz terhelését, ami az ínhüvely-gyulladás és más egyéb irodai betegségek kialakulásának valószínűségéből
vesz vissza. OptimizeAz Optimizer technológiájának lényege, hogy az amúgy sem használt Caps Lock gombot (lásd Karotta Közlöny) átfeliratozták, és ha lenyomod, akkor a felső sor első öt gombja Cut, alatta öt gomb Copy, és a Space fölötti sor a Paste. Kis lépés az embernek, de hatalmas a termelékenységnek, én a trackball harmadik és negyedik gombját programoztam fel kopipésztnek. Aztán van még szótörlés előre-hátra, és kurzorgombok a főpanelen, mint a laptopoknál.
CutCopyPasteSztem mega az ötlet, mert a Das Keyboardnál szoktam hülyét kapni attól, hogy pont egymás mellett van a másolás, beillesztés és a félkövér, persze egyiket se látni. Persze az igazi az lenne, ha csinálnának ebből is vakrepülős tökfekete kiadást.

Optimus Maximus

Optimus MaximusAz orosz Lebegyev dizájnstúdió alkotása, kurva jól néz ki, de valószínűleg meglehetősen használhatatlan, 1550 euróért viszont igen jól mutathat egy harminc collos monitor mellett. Minden billentyű alatt van egy-egy OLED kijelző, a bal oldalon plusz két gombsorral, mint a Sun billentyűzeteknél. Előrendelhető, 2008. januári szállítással.

United Keys

united_keys_205proHasonló az előzőhöz, de itt csak a funkcióbillentyűk kinézete programozható. A régebbi zöld-fekete változat kereskedelmi forgalomban is volt egy darabig, az új kiadás már színes kijelzős lesz.

Sun Type 7

Sun Type 7Ha mĂĄr szĂłba kerĂźlt a Sun ĂŠs az oldalsĂł gombsorok, lecserĂŠltĂŠk a Type 6 sorozatot, ez mĂĄr vĂŠgre jobban hasonlĂ­t a klasszikus csattogĂłs ĂśtĂśsre, ĂŠs van 105-gombos kivitele is.

Kinesis

Kinesis AdvantageEzek elég furcsa szerzetek, az RSI (repetitive strain injury, azaz ismétlődő terhelés által okozott tünetegyüttes) megelőzésére találták ki, homorú üregben van jobb és bal oldalon egy-egy billentyűcsoport, a shift meg ilyenek helyett lehet lábpedált is használni, így nem kell folyamatosan nyújtózkodnia az ujjnak. Bár úgy tűnik, mintha földönkívülieknek készült volna, állítólag gyorsan lehet vele gépelni, és kényelmes is nagyon. Múltkor a Google campus-ról néztem egy fotósorozatot, és az egyik alapító, Larry Page irodájában volt egy ilyen lefényképezve. Ebből sincs természetesen 105-gombos, így max. proggerek tudják használni rendesen.

6 megjegyzés »

Megjegyzés > Marci

2009. június 16. @ 21:16

Szia!

Én régóta keresek Buckling Springes billentyűzetet. Szerinted lehet még kapni (pl Cherry, stb..)? Ha igen akkor hol lehet megrendelni?

Üdv

Megjegyzés > Zsee

2009. június 16. @ 21:24

Hi,

Buckling springből csak az Unicomp van, a Cherry meg a többi az mikrokapcsolós. Első körben próbálj valami régi IBM M-type billentyűzetet szerezni pécébontóból, vateráról vagy e-bayről. Aztán ha bejön akkor rendeld meg az Unicompot. Vagy menj rá rögtön a Das Keyboard III-ra. Szerintem megéri.

Megjegyzés > Marci

2009. június 17. @ 14:19

Szia!

FelhĂ­vtam a DHL-t ĂŠs ott azt mondtĂĄk, hogy egy billentyĹązet mĂŠretĹą csomag elkĂźldĂŠse az USA-bĂłl valĂłszĂ­nĹąleg 40 000 HUF. Ez igaz? Csak mert ez magĂĄnak a billentyĹązet 69 USD-s ĂĄrĂĄnak a tĂśbbszĂśrĂśse.

Üdv

Megjegyzés > Zsee

2009. június 17. @ 17:53

Én ha jól emlékszem, összesen fizettem kb. ennyit, szállítással, vámmal áfával. Rendelj egy Das Keyboard-ot a getdigital.de webáruházból, az EU-n belül van, és egy hét alatt megérkezik.

Megjegyzés > Marci

2009. június 23. @ 12:39

KĂśszi a tippeket!

Megjegyzés > Marci

2009. június 23. @ 12:41

És a válaszokat!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó megjegyzésekről. TrackBack URI

Mondd el a véleményedet!

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>