karmafactory.hu

Engineering the consequence

Poligráfia

Kategória: semleges karma — Zsee at 10:51 du. on Szerda, május 14, 2008

Stoelting CPS II 8 csatornás poligráf
Tegnap végre élesben láttam poligráfot működés közben. Az üzleti hírszerzés képzésen a humán kockázatelemzés és a hazugságvizsgat volt terítéken, kibaszott érdekes témakör. Maga a berendezés egy Stoelting CPS volt, négycsatornás klasszikus poligráf, számítógépes (hardver + szoftver) kivitelben. Tulajdonképpen sajnáltam, hogy nem egy klasszikus tintás-karos-papíros cuccot hoztak demonstrálni, igazi steampunk fíling lett volna.

Behoztak egy nyolccsatornásat is, de azt nem láttuk működés közben (ez az igazi profi dolog, vérnyomás/pulzus + ujjvég-véráramlás + bőrellenállás + hasi légzés + mellkasi légzés + mikrofon + poligráfátverés-észlelés + bőrpotenciál). Poligráf képernyőképNem jelentkeztem elég korán, ezért sajnos nem engem vizsgáltak, de a grafikont nézni is igen tanulságos. A páciensnek húznia kellett egy kártyát, amin egy 11-20 közötti szám volt (a 18-ast húzta). A vizsgáló ezután sorban megkérdezte, hogy a 11-es, a 12-es, stb. kártyát húzta-e, és emberünk minden alkalommal mondta, hogy nem. Basszus, még azt is lehetett látni, hogy 17-nél már készül a hazugságra, 18-nál csúcsra ugrik a bőrellenállás, 19-re megkönnyebbül, már szaporábban veszi a levegőt, amit az előbb visszatartott, majd a 20-nál megpróbálja átverni a gépet, úgy csinál, mintha hazudna.
A rendes poligráf sajnos tényleg haditechnikai eszköznek minősül, mindenféle engedély kell a használatához és USA külügyminisztériumi exportengedély már a megrendeléshez is, de egy ügyes szaki sztem simán összerak egy funkcionálisan közel egyenértékűt. Pl. itt van magyar nyelvű áramköri rajz a szcientológusok e-méteréhez (ez tulajdonképpen a poligráf bőrellenállás csatornája), ezt még kiegészíted a légzésmérővel és vérnyomás/pulzussal, oszt’ majdnem ugyanott vagy.

1 megjegyzés »

Megjegyzés > olmotlan

2008. május 22. @ 15:08

csak 1 sört ittál drágám?

IGEN

BÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁMMMMM!!!!

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó megjegyzésekről. TrackBack URI

Mondd el a véleményedet!

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>