karmafactory.hu

Engineering the consequence

Fidelio, avagy a csöcs pöcsöt növeszt

Kategória: semleges karma — Zsee at 6:01 du. on Szombat, október 11, 2008

Megnéztük a Fischer-Kovalik kurzus bemutatkozó rendezését. Alapjában véve nem volt rossz a dolog, de most láttam először a Fideliót, így nem volt összehasonlítási alap, sok részlet csak később esett le, miután végigolvastam az előadáshoz tartozó műsorfüzetet. Néha túl direkt és sulykoló, néhol meg túlságosan zagyva és összevissza a koncepció, de legalább van. A díszlet végtelenül egyszerű, vasbeton és acél, négy szinten. Leonóra a legalsó szinten mászkál fel-alá és énekel, fizikailag csak Fidelio van jelen az eseményekben, akit egy néma levente alakít. Néha az az érzés fogott el, mintha egy irodaépületben játszódna az egész, a zöldbe öltözött börtönszemélyzet meg a takarítóbrigád az irodában. Az áldozat és feláldozódás mélyen él itt a lelkekben, percenkét az arcodba raktak egy áldozatmotívumot. Jó megoldás volt viszont szétszedni két emberre Leonórát és férfi alteregóját Fideliót, de a nemeket szándékosan is keverték, Leonóra néha direktbe játszotta Krisztust, Fidelio meg a Máriát. Mármint a szüzet. Mert Leonóra szerepe aztán átment skizóba, a végén inkább Magdaléna volt, aki miatt az ács fia keresztet hátrahagyva a golgota helyett az anyakönyvvezetőt választja, majd frusztrálva él, míg meg nem hal, hogy milyen lehetőséget hagyott ki. “Sose lehet túlbecsülni: megmentőnk a hitvesünk“. Ez a finálé refrénje, és egyben a végszó, de tényleg ez kell nekünk? Ezen gondolkodtam, amikor elértem a műsorfüzet végén egy osztrák pszichológus csaj tanulmányához, ami az áldozatkészségről, mint a nők hatalmi stratégiájáról szól. Szerinte az önfeláldozás különösen kegyetlen hatalmi eszköz, meg lehet vele menteni az embert, de ezáltal automatikusan elpusztul benne a férfi. Ha a férfi nem tudja megoldani a veszélyhelyzetet elpusztul. Ha a felesége menti meg, mindketten elpusztulnak a házasságban.

Innen folytatja azzal, hogy Leonóra óta a nők egyre aktívabb harci stratégiákat vesznek fel. Elsajátítva a férfiak viselkedését, az üvegplafont áttörve behatolnak az eddig elzárt hatalmi szférákba, közelharcot és stratégiai ütközeteket vívnak. Ekkor már magukat, másokat, sőt akár férfiakat is megmentenek. Akiket azóta nekiálltak átnevelni, de rájöttek, hogy semmi izgalmat nem tartogatnak az érzelmes, empatikus, lelki panaszokra fogékony példányok. Mint ahogy a rámenős üzletasszony, a súlyemelő és birkózónő, a sikeres gyári műszakvezető asszony, valamint a női buszsofőr sem erotikus. A politikusnő meg pláne nem. A sikeres nők még sikeresebb férfiakat, a sikeres férfiak kevésbé sikeres nőket keresnek. Na, itt csúszik meg az evolúciós koncepció, mert statisztikailag minél több a sikeres nő, annál kevesebb hely jut a sikeres férfiaknak, rohanunk a szexuális katasztrófa felé. Vagy importálunk a távol-keletről, mint azt múltkor a szerbek felvetették.

Nincsenek megjegyzések »

Nincsenek még megjegyzések.

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó megjegyzésekről. TrackBack URI

Mondd el a véleményedet!

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>