karmafactory.hu

Engineering the consequence

MBA vs. munkaerőpiac

Kategória: semleges karma — Zsee at 8:20 du. on Péntek, január 11, 2008

Ma figyelmembe ajĂĄnlottak egy MFOR cikket az MBA diplomĂĄk munkerőpiaci ĂŠrtĂŠkĂŠről. Aszondja, hogy: “TĂĄrsadalmi beidegződĂŠsek, az oktatĂĄs felhĂ­gulĂĄsa, a tĂşlkĂŠpzettsĂŠg pecsĂŠtje, pozĂ­ciĂłfĂŠltĂŠs – nĂŠhĂĄny ok azok kĂśzĂźl, amelyek miatt a hazai Master of Business Administration (MBA) diplomĂĄsoktĂłl igencsak tartanak a munkĂĄltatĂłk.” Ennyit tudunk vazze. AztĂĄn csodĂĄlkozik mindenki, hogy akinek van lehetősĂŠge, az lĂŠp innen el oda, ahol boldogulni lehet.

Amikor nyĂĄron voltam tĂśbb ĂĄllĂĄsinterjĂşn, majdnem minden helyen ugyanezzel gyĂśtĂśrtek. Hogy honnan volt rĂĄ pĂŠnzem. KĂśzĂśd, bazmeg? Megdolgoztam ĂŠrte. Meg “aztĂĄntudodehogyittmajdegysenkileszel”. Nem, basszĂĄj, vezĂŠrigazgatĂłnak jelentkeztem, csak elfelejtettem rĂĄĂ­rni a cĂŠvĂŠmre. Nem mintha mĂĄst vĂĄrtam volna a becsĂśkkent korlĂĄtoltagyĂş hĂĄeresektől ĂŠs Ăźbermenezserektől. EgyedĂźl a Google volt az, ahol Ăşgy tĹąnt, ĂŠrtĂŠkeltĂŠk valamire. Meg Dublinban, ahol egy pĂŠntek dĂŠlutĂĄni sĂŠta kĂśzben gondoltam, benĂŠzek pĂĄr munkakĂśzvetĂ­tőhĂśz, ĂŠs kĂŠt Ăłra leforgĂĄsa alatt tĂśbb informĂĄciĂłt, segĂ­tőkĂŠszsĂŠget ĂŠs ajĂĄnlatot kaptam, mint itthon tĂśbb hĂłnap alatt (pedig csak annyit mondtam nekik, hogy lĂĄtogatĂłban vagyok, de ĂŠrdekelnĂŠnek a lehetősĂŠgek). KĂŠt ĂŠve pont a Berkeley-ről jĂśtt egy vendĂŠgelőadĂł nemzetkĂśzi jogbĂłl előadĂĄst tartani, ĂŠs kĂĄvĂŠszĂźnetben beszĂŠlgettĂźnk a Mo.-i munkaerőpiacrĂłl. Mondtuk neki, hogy nĂŠhĂĄnyan letagadjĂĄk hogy MBA kĂŠpzĂŠsre jĂĄrnak, vagy hogy ilyen diplomĂĄjuk van, mert kĂścsĂśgĂśk a munkaadĂłk. SzegĂŠny faszi nem kapott szikrĂĄt, majdnem a torkĂĄn akadt a muffinja, hogy mĂĄr sok orszĂĄgban jĂĄrt előadni, de ilyet mĂŠg sehol nem hallott. IsmĂŠt sikerĂźlt valamiből elsőnek lennĂźnk, gratula. Szerintem minden ĂŠpeszĹą ember tisztĂĄban van vele, hogy egy oklevĂŠl ĂśnmagĂĄban mĂŠg szart sem ĂŠr. Én sem verem magam egyik papĂ­romra sem (kivĂŠve a targoncavezetői jogsi), szerintem egy normĂĄlis vilĂĄgban Ăşgy kĂŠne hozzĂĄĂĄlni a dolgokhoz, hogy annĂĄl jobb, minĂŠl szĂŠlesebb kĂśrben tĂĄjĂŠkozott valaki, mert az MBA-nak pont az lenne a lĂŠnyege, hogy menedzsment ĂŠs gazdasĂĄgi mĹąveltsĂŠget ad. Persze, nyilvĂĄn veszĂŠlyes az, ha valaki ĂĄtlĂĄt a bullshiten, droidok kellenek ide minden mennnyisĂŠgben. De bazmeg, akkor vĂĄllaljĂĄtok be. Figyu, idĂŠzet folyt.: “Nem vĂŠletlen, hogy a fenti okok miatt viszonylag nehezen talĂĄlnak munkĂĄt azok a fiatalok, akik MBA diplomĂĄjukkal prĂłbĂĄlnak egy lĂŠpĂŠssel rĂśgtĂśn a csĂşcsra tĂśrni.” Nem az, hogy teljesen irreĂĄlis elvĂĄrĂĄs rĂśgtĂśn a csĂşcsra tĂśrni, hanem nem vĂŠletlen, hogy nehezen talĂĄlnak munkĂĄt. VilĂĄgos. RemĂŠlem a tĂŠbĂŠ egy idő utĂĄn fizeti majd az agyroncsolĂĄsi mĹątĂŠtet, hogy ezĂĄltal is a munkaerőpiac ĂŠs a tĂĄrsadalom hasznosabb, megbecsĂźltebb, valamint a droidmunkĂĄban kihĂ­vĂĄst ĂŠs fejlődĂŠsi lehetősĂŠget lĂĄtĂł szereplői legyĂźnk.
UPDATE: Ugyanezen a honlapon egy mĂĄsik cikk leadjĂŠből: “Essősy Zsombort egy ĂŠve vĂĄlasztotta meg a Menedzserek OrszĂĄgos SzĂśvetsĂŠge az “Év Fiatal MenedzserĂŠnek”. 34 ĂŠves, tĂşl van jĂł nĂŠhĂĄny szakmĂĄn, cĂŠgalapĂ­tĂĄson ĂŠs egy infarktuson.” EngedjĂŠk meg, hogy őszintĂŠn gratulĂĄljak. PĂŠldakĂŠpkĂŠnt fogok rĂĄ tekinteni.

Nincsenek megjegyzések »

Nincsenek még megjegyzések.

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó megjegyzésekről. TrackBack URI

Mondd el a véleményedet!

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>