karmafactory.hu

Engineering the consequence

Tökéletes billentyűzet - Unicomp Customizer megérkezett

Kategória: semleges karma — Zsee at 10:47 de. on Hétfő, március 27, 2006

Több hetes várakozás után megérkezett végre az Unicomp billentyűzet. Kb. olyan feelingje van mint egy régi Selectric írógépnek lehetett. Hangos, csattog, nehéz lenyomni, és visszaütnek a gombok. Pontosan ilyet akartam. Update soon.

A tökéletes bill., folyt. köv.

Kategória: semleges karma — Zsee at 2:14 du. on Hétfő, március 13, 2006

A tökéletes billentyűzet utáni keresés folytatódik, mely során szembesülhetünk azzal a ténnyel, hogy az igazán jó cuccokat nem gyártják európai 105-gombos kiosztással, azaz lehet köszönni szépen ‘ókolomot a bal oldali shift mellett levő hosszú “í” betűnek. Pozitív fejlemény viszont, hogy reinkarnáltatják a régi legendás mikrokapcsolós cuccokat, pl. az IBM régi billentyűzeteit a Unicomp gyártja tovább, az Apple Extended Keyboard II-ben használt ALPS mikrokapcsolókat a Matias Tactile Keyboard viszi tovább az Apple új, átlátszó, fehér gombos billentyűzeteihez hasonló kinézettel, a Northgate régi ötkilós monstrumát pedig CVT Avant Stellar néven forgalmazzák tovább, természetesen mindegyiket csillagászati áron.

A legjobb billentyűzetek listája tovább folytatódik, ezek sajnos kizárólag 101 vagy 104 gombos kivitelben kaphatók, proggerek süteménybe is süthetik, írók/fordítók/hosszúíhasználók kenyérre is kenhetik.

Lássuk:

Apple Extended Keyboard II 

Apple Extended Keyboard II

Almageekek szerint ez volt a világ valaha gyártott legjobbja. Az biztos, hogy az Apple által gyártott legnagyobb és legnehezebb bill. Innen már csak lefelé vezetett az út, emlékezzünk csak az iMac használhatlan kicsi billentyűzetére. Az új fehér Pro billentyűzet pedig hiába néz ki nagyon faszán, a gombjai gyorsan kopnak, és a membrán is megfárad néhány tízezer leütés után. 

Matias Tactile Keyboard

Matias Tactile Pro

A reklámszöveg szerint az Apple által gyártott legjobb billentyűzet reinkarnációja. A gyártó állítása szerint ugyanazokat az ALPS mikrokapcsolókat használja mint az eredeti Ext II, és csak ezért indították újra a mumifikálódott gyártósorokat. Ára meglehetősen borsos, kb. 150 dollár, de az magában foglalja az 5 év cseregaranciát. Állítólag hangosabb és keményebb, mint az eredeti, de ennek ellenére 2004-ben megnyerte a MacWorld különdíját. 

Northgate Omnikey Ultra

Northgate Omnikey Ultra 

A billentyűzettel kapcsolatos keresztes háborúk fő résztvevője, kevesen ismerik, de akik igen, azok arra vágynak, hogy utolsó mozdulatuk egy Omnikey Ultra enter billentyűjének lenyomása legyen. Nagyon régi számítógépes újságokból emlékszem, hogy a Northgate egy számítógépgyártó volt, és soha nem értettem, hogy minek a bal oldalra mégegy gombsor. Aztán dolgoztam egy kicsit egy Sun Type-5 bill.-el és rájöttem.  

CVT Avant Stellar

CVT Avant Stellar

Miután a Northgate eltűnt a süllyesztőben, az egyetlen dolog amiben űrt hagytak maguk után, a billentyűzeteik. A Creative Vision Technologies, az amerikai hadsereg egyik beszállítója, úgy gondolta, hogy jó üzlet lenne méregdrágán oldszkúl billentyűt árulni, ezért felbérelte az eredeti Omnikey Ultra tervezőmérnökét, aki mellesleg a szabadalommal is rendelkezett, és kiba drágán, asszem 180 dollár környékén árulja a reinkarnációt, Avant Stellar néven. A billentyűzet mindezek tetejébe programozható, de csak Windows alól. És ha ez nem lenne elég, adnak mellé még két cserebillentyűt, hogy Unix geekek a Control és a Caps-Lock gombokat felcserélhessék.

Quest for the tökéletes billentyűzet

Kategória: semleges karma — Zsee at 3:07 du. on Hétfő, március 6, 2006

Compaq alap bill.Ha valaki napi átlag harmincezer karakter nyomat le a billentyűzeten, akkor egy idő után megfogalmazódik benne, hogy miért nem lehet kapni olyan normális billentyűzetet, amin még akár írni is lehetne. Szerencsére még 1999-ben majd 2001-ben beszereztem egy-egy fehér full alap Compaq billentyűzetet, amik közül az első még mindig bírja a gyűrődést, a második már megadta magát…

Cherry G80-3000Az eddigi legjobb egy aranyozott mikrokapcsolós Cherry G80-3000 klasszikus billentyűzet volt, ezt használom most is a Das Keyboarddal együtt a napi munkában. Sajnos kb. egy hónapja szüntették meg a gyártását, most ugyanez a billentyűzet már csak membrános kivitelben készül. Szemetek, kinyírták Kenny-t. Billentyű holokauszt.

Customizer 105 blackDe nem adjuk fel. Most találtam meg a http://www.pckeyboard.com/ honlapon az Unicomp nevű céget, akik megvették az IBM-től illetve a Lexmarktól a billentyűzetgyártási technológiát, és úgy tűnik hogy a legendás klasszik M-típusú IBM AT billentyűzet továbbra is rendelhető. Egyéni rendeléseket is teljesítenek, ígéretük szerint jövő héten gyártanak le nekem egy fekete, magyar billentyűzetkiosztású mikrokapcsolósat. Keep you posted…

Das Keyboard - Tényleg működik

Kategória: pozitív karma — Zsee at 2:37 du. on Hétfő, március 6, 2006

Das KeyboardValóban létezik, és valóban nagyon fasza használni. A http://www.getdigital.de/ geekshopból lehet megrendelni az Euro 105 kivitelt, ezen már hosszú “í” betűt is lehet nyomatni. A különböző súlyozású billentyűk is zsírul működnek. Az egyedüli gond akkor van, ha eszembe jut, hogy nincs felirat a billentyűn, és olyankor mindig elgépelek valamit. Vazze.