karmafactory.hu

Engineering the consequence

601

Kategória: semleges karma — Zsee at 3:31 du. on Péntek, január 29, 2010

Tegnap este szokás szerint a The Bing Bang Theory-t néztük, amikor ismét eszembe jutott, hogy felebarátaim, üzletfeleim és munkatársaim valószínűleg nem a saját magam által igen nagyra értékelt pozitív tulajdonságaim miatt, hanem pont hogy azok ellenére tartanak fenn szociális interakciót velem. Ezután persze azonnal elhatározom, hogy sűrűbben fogom nyomogatni az arccsökkentő gombot. Így foszlik szét a vélelmezett versenyelőny.

600

Kategória: negatív karma — Zsee at 5:35 du. on Csütörtök, január 28, 2010

Ezt a cikket is jól időzítették. Ezek szerint holnapra túl leszek a mélyponton.

Salon de l’auto à BXL

Kategória: semleges karma — Zsee at 3:33 du. on Hétfő, január 25, 2010


Kompozíciós gyakorlatokat próbálok mostanában csinálni, ezért egy szál 28 mm-es közepesen szar objektívvel (APS-C vázon ez adja ki a normál látószöget) indultam el, fogalmam sem volt, hogy autókiállításra fogunk menni. A lehető legrosszabb döntés volt. A régi filmes obik, különösen azok, amelyeken nincs többrétegű lencsebevonat, egyszerűen használhatatlanok ilyen fényviszonyok esetén. A visszaverődő fénnyek miatt becsillannak, rossz a kontraszt, lágy a rajzolat, a világos rész már rég beégett, amikor a többi rész még sötét. Elég lájtos ez a képrejtvény, öt gyártó öt típusát kell kitalálni.

Napi 0,41

Kategória: semleges karma — Zsee at 12:23 du. on Péntek, január 22, 2010

A blog élesítése óta eltelt négy év, közel hatszáh’ bejegyzés, ami átlagosan napi mintegy nullaegésznégy posztolás. Lehet, hogy ezentúl valami hasznosabb elfoglaltság után kellene néznem.

Börtönirodalom

Kategória: semleges karma — Zsee at 11:28 du. on Csütörtök, január 21, 2010


Ma szereztem ezt a papírt a könyvtári feladatokkal foglalkozó munkatársamtól, a schrassingi börtönkönyvtár top 20-as listája. Minden magyarázat nélkül is sokat elárul az országról, annyit érdemes még hozzátenni, hogy az abszolút listavezető szerző, Nico Resisdorff, egyben Luxemburg leghírhedtebb bűnözője, többrendbeli bankrablásért és gyilkosságért ugyanitt ül életfogytig. Bestsellerét négy év magánzárka során írta, ahonnan csak az Amensty International közbenjárására engedték ki a közösbe. Az orosz, bosnyák és litván irodalom is eléggé felül van reprezentálva az ország lakosságához képest, de legjobban a portugálok tetszenek, ők csak költészetben utaznak. Érdekes végignézni a címeket: Lebenslänglich, Banditskaya Odessa, La drogue ou la vie, Freunde sind Gefährlich. Most magyar könyveket kérnek, mert a hét vagy nyolc magyar bennlakó nem tud semmilyen idegen nyelven.

Mosoly a horizonton

Kategória: semleges karma — Zsee at 10:42 du. on Szerda, január 20, 2010

Az ujjaink alatt rejtőző történelem

Kategória: semleges karma — Zsee at 1:20 de. on Szombat, január 16, 2010


Nap mint nap egy érintésnyire vannak csak tőlünk, és soha nem használjuk őket. Néha üveges szemmel tekintünk rájuk, de nem látjuk őket. PrintScrn/SysRq, Scroll Lock és Pause/Break. Három billentyű a felső sorban, az F12-től jobbra, amelyek céljáról csak homályos elképzeléseink vannak. Régmúlt idők geekjeinek lenyomata az ujjaink alatt.

Kezdjük az elsővel: a Print Screen funkciót pávörjúzerek szokták képernyőmentésre használni, de mi az a SysRq? A System Request gomb különleges szerzet, 1985-ban tették rá a sztenderd PC-billenytűzetre, akkoriban még nem volt egér és grafikus felhasználói felület, és a korabeli programozók úgy gondolták, hogy kellene egy külön gomb arra, ha az ember esetleg programok között szeretne váltani, vagy a feladatkezelőt szeretné előhívni. Ebből az okból kifolyólag a billentyűzetpufferben sem jelenik meg karakterként, hanem megszakítja az éppen futó (vagy fagyó) programot, és jelzi a lenyomás tényét az alaprendszernek. Ami persze semmit sem csinál, mert a Linux kivételével egyetlen operációs rendszerben sem dolgozták ki rendesen ezt a funckiót, a Windows pedig a Ctrl+Alt+Del kombinációt használja ugyanerre a célra. Ez tulajdonképpen visszalépés, mert ha lefagyott a rendszer billentyűzetkezelő része is, akkor nyilván nem tud reagálni a rendes billentyűlenyomásra, a SysRq meg pont ezt próbálja meg kikerülni.

A Scroll Lock eretileg a nyílbillentyűk viselkedését módosította, ha le volt nyomva, akkor a nyilak a kurzor mozgatása helyett a teljes képernyőt mozgatták. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a 80 x 25 karakteres szöveges képernyő által alkotott “ablak” mozog mondjuk egy 150×200 karakteres dokumentumban. Jelenleg egyedül az Excelben lehet használni, ha táblázat szerkesztése közben le van nyomva a Scroll Lock, akkor a kurzor a kiválasztott cellában marad, és a nyílgombokkal fel-le illetve jobbra-balra mozoghatsz a táblázat fölött.

A Pause billentyű még a DOS-os korszakban volt használatos az alkalmazások ideiglenes leállítására, például a dir parancsot követően egy hosszú fájllista megjelenítése közben lenyomva kimerevedett a képernyő a következő lenyomásig. A használaton kívüli gombok doyenje viszont a Break, ez még a távírógépekről származik, ahol a folyamatos összeköttetés egy pillanatra történő megszakításával jelezte az adás kezdetét. Később a nagyszámítógépekhez modemmel kapcsolódó terminálokon a bejelentkezési folyamatot indította el, majd végül a mikroszámítógépeken és személyi számítógépeken a programok megszakítását végezte. Jelenleg már semmilyen funkciója sincs, legfeljebb annyi, hogy a Windows+Pause lenyomására a rendszertulajdonságok ablak jelenik meg.

Hátrább az agarakkal

Kategória: semleges karma — Zsee at 11:18 de. on Kedd, január 12, 2010


… a válás a nők számára az elszegényedést jelenti, a házasság viszont a depressziót. A férfiak esetében a válás jövedelemnövekedéshez vezet, a házasság viszont az élettartam növekedéséhez.”
Heyn Dalma: A vágy csendje. Háttér. Budapest. 2003. p. 201.

Rakenroll

Kategória: semleges karma — Zsee at 4:39 du. on Hétfő, január 11, 2010


Behoztam a gitáromat az irodába, próbálok némi változatosságot csempészni a napokba. Könnyű úgy jósolni, ha folyton ugyanaz a mintázat ismétlődik.

Magánzárka

Kategória: semleges karma — Zsee at 1:22 de. on Szombat, január 9, 2010

Első munkanap az idén, a felgyülemlett munkamennyiségre tekintettel visszaváltottam egy szabadnapot. Szokásos reggeli rémálmomat ezúttal Philip K. Dick ihlette, azt álmodtam, hogy fotóriportot készítek egy állami kutatóintézetben, ahol az egyik laborban kék színű bogarak kitinpáncéljából szintetizálnak valami speciális drogot, és megtaláltam egy korábban ott járt angol újságíró feljegyzéseit (valami John Dowley-nak hívták, és a The Observernek dolgozott). Emberünket ott fogták nem egészen önkéntes emberkísérletekhez, és megpróbálta kijuttatni a jegyzeteit. Sajnos lebuktam, ahogy megpróbáltam kicsempészni az anyagmintát és a papírokat, majd elvittek a kihallgatószobába, ahol egy szigorú tekintetű asszonyság előadta, hogy mindezekért legalább kétéves börtönbüntetésre számíthatok. Erre már szerencsére felriadtam az álomból, megkönnyebbülten szemlélve a hamuszürke luxembourgi eget az ablakon át. Aztán eszembe jutott, hogy még két évre szól az itteni szerződésem. Micsoda véletlen egybeesés.

következő oldal »