karmafactory.hu

Engineering the consequence

Kilátások

Kategória: semleges karma — Zsee at 11:42 de. on Kedd, szeptember 30, 2008

Élettér

Kategória: semleges karma — Zsee at 12:33 du. on Péntek, szeptember 26, 2008


A múltkor a Jelenben töprengtünk azon, vajon meddig képes tágulni a táblázatok virtuális világegyeteme. A választ lásd fenn.

Osztogatni / fosztogatni

Kategória: semleges karma — Zsee at 10:30 du. on Kedd, szeptember 23, 2008

Szokták kategorizálni a nyelveket, hogy a francia a szerelemé, a német pumpendüse és műszaki, a spanyol szenvedélyes, de annyi már biztos, hogy a magyarnak semmi köze a környezetvédelemhez. Múlt héten tolmácsoltam egy zöld témájú kiállítás megnyitóján, ahol átlósan az előadó mögött kellett állnom, így nem láttam a szájmozgását. Emberünk a fenntartható fejlődés jegyében elkezdett beszélni a szélerőművekről meg az ökológiai lábnyom csökkentéséről. Aztán meg arról, hogy ezek az erőművek mennyire durván bocsátják ki a szén-dioxidot. Mondom magamban, hoppá, fennforgás van, itt most mégiscsak a szénerőművekről van szó, nem a szélről.
Meglehet, hogy a magyar a félreértések és a mellébeszélés nyelve.

Vitorlákat fel

Kategória: semleges karma — Zsee at 3:06 du. on Kedd, szeptember 23, 2008


De hova?

Képviselet / demokrácia

Kategória: semleges karma — Zsee at 5:39 du. on Szombat, szeptember 20, 2008


Két hete összeültünk sörözni néhány arccal, arról beszélgettünk, hogy mennyire gáz már, hogy egyetlen politikai szervezet sem képviseli a gazdasági szereplők érdekeit. A statisztikák szerint kb. 3,9 millió gazdaságilag aktív lakosa van az országnak, ebből 2,7 millió teljes munkaidőben foglalkoztatott. Mindebből szedjük még le a 800 000 közalkalmazottat, marad mondjuk 2 millió. Ezek húsz százaléka fizeti az adók négyötödét, tehát mintegy négyszázezer ember tart el kilenc és félmilliót. Ki képviseli ezt a négyszázezer adófizetőt? Ha megnézed a pártprogramokat, tulajdonképpen senki. Nem véletlen, hogy még soha nem szavaztam senkire, ez valószínűleg a jövőben sem fog változni. Sztem most már kurvára fel kéne fognia ezeknek az agyatlan kocsonyagerincűeknek, hogy az ország inaktív lakosságával együtt a választott politikusokat is mi tartjuk el. Édesapám 62 évesen, nyugdíjas vállalkozóként napi tíz órákat dolgozik, én is számtalan éjszakát végigmelóztam, hogy tudjam fizetni az egyetemet, volt olyan, hogy az otthonról kapott kajapénzből a járulékokat fizettem be a postán, mert ha nem vagy számlaképes, nincs munka. Ezek meg jönnek ilyen ötletekkel, hogy ne legyen házipénztáruk a vállalkozásoknak, minden pénzt bankszámlára kelljen helyezni, és cégek között csak átutalással lehessen fizetni. Amikor ők meg nejlonzacskóból készpénzben fizetik a politikai hirdetéseiket a médiában. Beszarás. Azért tartjuk el ezeket a képmutató fosarcú politikusokat, hogy a gazdasági érdekeink ellen lépjenek fel, és játsszák a robinhoodot a sok esetben önhibájukból hátrányos helyzetűek előtt. Meg hogy pöcsetlenkedve hergeljék azokat a faszokat, akik most is épp bontják le a Szabadság teret, amit meg nyilván ismét a mi adónkból fognak újjáépíteni. Elegem van már ezekből, húzzon mindenki dolgozni haza, ha meg sok az energia, segítsenek a szomszéd néninek bevásárolni és levinni a szemetet.

Költözés

Kategória: semleges karma — Zsee at 10:47 de. on Szombat, szeptember 20, 2008

Nem csak én, a blog is költözik, Krisztián kapott egy ajánlatot az emlekkonyv doménre, ezért nem tudom tovább húzni, át kell költöznöm a karmafactory.hu-ra. Frissíteni fogom a blogmotort is, rövid fennakadások és üzemszünet sem elképzelhetetlen. Addig is írjátok át a könyvjelzőket a karmafactory.hu URL-re. Kösz.

Noctilux: reloaded

Kategória: semleges karma — Zsee at 5:03 du. on Szerda, szeptember 17, 2008

Múltkor írtam a Leica Noctiluxról, most meg kiderült, hogy mégiscsak elkészítették az utódot. Az új változatot nem Kanadában gyártják, hanem Németországban, és sikerült vele áttörni az objektívek “hangsebességét”, ez már f/0.95 fényértékű. Tesztfotók még nincsenek, állítólag szebb képe van, mint az előzőnek, bár teljesen nyitott rekesznél a mélységélesség tartománya extrém kicsi lehet. Ha még hozzávesszük, h távmérősön belőni a képet amúgy sem túl egyszerű, sasszem kell majd, hogy élvezhető fotót csináljon vele az ember. Kíváncsi vagyok, hogy ezen milyen a bokeh.

Segal / Buttler Szarkástető Portugieser

Kategória: semleges karma — Zsee at 6:39 du. on Kedd, szeptember 16, 2008

segal étterem
A legjobb étterem és a legjobb bor találkozása. Végre sikerült sort keríteni a Segal meglátogatására. A 2006-os Buttler Portugieser kóstolásakor hívták fel a figyelmet arra, hogy kereskedelmi forgalomba nem hozták ezt az évjáratot, csak a Segal étteremben kapható a ház boraként. A hétvégén duplapáros konfigban foglaltunk asztalt, nagy reményekkel vágva neki a menünek. Mindenképpen pozitív, hogy csak néhány ételre korlátozódik az étlap, de így is el lehet veszni a részletekben. A kiszolgálás teljesen rendben, a pincér udvarias, ismeri és érti az ételeket, borokat, összetevőket.
(Read on …)

Ledaráltákeltnűnt (a varázslat)

Kategória: semleges karma — Zsee at 8:10 du. on Péntek, szeptember 12, 2008

Megnéztem ezt. Az túlzás lenne, hogy nem kellett volna, de ismét besokalltam a színháztól. Először még Szegeden történt, amikor rácsodálkoztam létay dóra vagy kiafaszom nulla alakítására miközben egy ventilátorra felkötözött segédszínész hörgött a Sok hűhó semmiértben a nemzetiben, de a Krétakör valahogy visszahozta a reményt, hogy van értelme a színháznak. Ott volt a varázslat. Játszottak. Nem az agyukat, hanem a darabot. Varázsoltak egy teret és időt a vonalon belül. Krétakör. Vágod? Amibe belerajzolják a pentagrammát a képes mágia zsebenciklopédiából. Na szóval a nagyP olyan lelkesen hívott, hogy van jegy, átadja szívesen. Elfelejtettem, hogy a bodó viktor rendezte azt a sganarelle és társa című színdarabot, ahonnan az első felvonás után inkább elmentünk viceházmesterért az ormányossal. Koncepció nélkül beteg és perverz a rendezés, ami még nem lenne gond, de semmi intellektuális kihívás nincs a megértésében, üres cirkusz az egész. Pöcslengetésből, üvöltözésből és köpködésből önmagában nem lehet összeállítani egy darabot, nővérfétisből és femdomból meg vannak nála jobb specialisták. Érdekesnek érdekes volt, de már nagyon kellett az a darálás a végére.
Na jó, a gombás közjáték az mondjuk oké volt.

Digó No More

Kategória: semleges karma — Zsee at 12:14 du. on Hétfő, szeptember 8, 2008

következő oldal »