karmafactory.hu

Engineering the consequence

3942. sz. helyi lakos

Kategória: semleges karma — Zsee at 9:29 du. on Kedd, július 28, 2009

Müllertal

Kategória: semleges karma — Zsee at 12:20 de. on Kedd, július 28, 2009

Tour de Lux

Kategória: semleges karma — Zsee at 12:03 de. on Kedd, július 28, 2009

A helyiek imádnak kerekezni. Múltkor írtam már a Vel’oh rendszerről, másfél éve indították el, a nagy érdeklődés miatt már 47 állomásról lehet biciklit kölcsönözni. Több mint százezer előfizetés és napi átlagos 300 kölcsönzés sokat elárul. Ne feledjük, egy 90 000 lakosú városról van szó. Esch, a nagyhercegség második legnépesebb, 28 000 fős települése is kidolgozott is hasonló, Vël’Ok nevű rendszert 15 állomással és 150 bringával. Ez a luxembourgitól eltérően nem fizetős, hanem tömegközlekedési csipkártyával használható. Rengetegen használják munkába járásra, annak ellenére, hogy a domborzat nem kifejezetten kerékpárbarát. Szívesen megnéznék néhány fixis trendvadászt, hogy szájból lógó cigivel és fék nélkül miket adnának elő. Egyébként elsősorban országútival rakják, amint normálisabb az idő minden út tele van biciklisekkel, különösen Echternach kedvelt úticél, tavasztől őszig permanens Critical Mass. Remich környéke pedig abból a szempontból nagyon érdekes, hogy egy délután alatt három országon lehet áttekerni. Múltkor elmentem bringaboltba, nem kicsit lepődtem meg az árfekvésen és a választékon, ha szaküzlet, akkor Cannondale, Specialized, Pinarello és a helyi Schleck testvérek miatt természetesen Cervélo. A luxemburgi tévében lötzöbojes kommentárral élőben közvetített Tour de France-on Andy Schleck másodikként, bátyja, Fränk Schleck pedig ötödikként végzett. A kerékpárversenyeknek egyébként is nagy hagyománya van errefelé, múltkor a Skoda Tour de Luxembourg miatt zárták le a várost, a héten meg Tour de France gála lesz, reklámozva a városi bicikliutakat. És nincs hőzöngés, hogy militáns kisebbség akarja kisajátítani az utakat. Élni és élni hagyni.

Kiásott múlt

Kategória: semleges karma — Zsee at 9:33 du. on Vasárnap, július 19, 2009


Mostanában a luxembourgi erődítmények maradványaival ismerkedem. Az ország függetlenségét kimondó 1867-es londoni szerződés előírásai szerint 1869-ben kezdték el bontani az előtte mintegy 900 éven át épített erődrendszert. Közel két évtizeden keresztül bontottak és betemettek, majd száz év szünet útán csak a 90-es évek elején kezdték el ismét feltárni őket. Ezt például 1991-ben ásták ki. A neve Fort Thüngen, 1732-ben készült el, amikor Luxemburg éppen osztrák fennhatóság alatt állt.

Helyi fények/sötétség

Kategória: semleges karma — Zsee at 11:15 du. on Szerda, július 15, 2009


Írországhoz nem hasonul, de naplemente előtt az égbolt itt is bead azért dolgokat. Mennyire kell már ahhoz szibaritának lenni, hogy villanymotoros ablakredőnyöd legyen?! Ötvenes szembeszomszéd nemrégiben beszerzett egy tájjellegű délkelet-ázsai hölgyet, és jelenleg miközben elektromos redőnyét működteti, dinamikus füttyszóval sugallja polgártársainak, hogy élete delén túlcsúszva új horizontok nyíltak meg előtte.

Megvilágosítás

Kategória: semleges karma — Zsee at 11:37 du. on Hétfő, július 13, 2009


Nézem az írországi képeket, egyszerűen nem hiszem el, hogy ilyen fényviszonyok léteznek. A zöld millió árnyalata, olyan mintha magától ragyogna a fű meg a moha. Rengeteget gondolkodtam, h mi lehet a magyarázat, valószínűleg a felhők diffúzorként működnek, azaz olyannyira szórják a napfényt, hogy a sugarak ezer irányban érkeznek a földfelszínre, a magas páratartalom és a felület nedvessége pedig polarizálja a visszaverődő fényt. Így gyakorlatilag végtelen számú különböző erősségű polarizált fényforrás deríti a tájat a napon kívül, amit ha lefényképezel, szinte HDR jellegű a kontraszt és a dinamikus tartomány. Ennél a képnél csak egy UV-szűrő volt a gépen, az átméretezésen kívül más módosítás nem történt.

Szellemúsztató

Kategória: semleges karma — Zsee at 2:57 du. on Kedd, július 7, 2009