karmafactory.hu

Engineering the consequence

789

Kategória: semleges karma — Zsee at 1:38 de. on Szerda, augusztus 31, 2011

Készülök a fordítói versenyvizsgára, de úgy tűnik, nyelvi kihívásokkal küszködöm: a logikai és numerikus problémamegoldási feladatokban következetesen sikerül 90% körüli eredményt elérni, de a szövegértés már nem megy. Két lehetséges megoldás van, az egyik, h teljesen elegem van már a bármilyen nyelvű szövegek kifacsart értelmezéséből, a másik pedig az, hogy a nyelvi választóvonalon kívül masszív kulturális akadályokon is át kell verekednie magát az embernek. Vegyünk egy egyszerűnek tűnő példát. A “többség” kifejezést én eddig mindig úgy értelmeztem, legalábbis társadalmi kontextusban, hogy egy adott mintában szereplő összes alany fele plusz egy fő. Kiderült, tévedtem, túl restriktív vagyok, a szövegértési feladatok alapján a “la majorité” a relatív többséget, azaz az adott mintában szereplő legnagyobb létszámú csoportot jelenti a franciák számára. Így már rögtön érthetővé válik, miért hiszik magukról, hogy véleményük többségi vélemény, és igazuk a többség igaza.

Infantilismo

Kategória: semleges karma — Zsee at 1:09 de. on Péntek, augusztus 26, 2011


Végre összeálltak a fejemben a tónusgörbék, színek és hisztogramok. Eddig mágia volt, innentől mánia. Összevissza hívott filmet szkennelni nehéz.

Pull + xpro

Kategória: semleges karma — Zsee at 2:03 de. on Szerda, augusztus 24, 2011


Ajándékba kapott lejárt Fuji Velvia, egy fényérték pull, keresztbehívva

Spyker C8, avagy a kurta cérna

Kategória: semleges karma — Zsee at 10:57 du. on Hétfő, augusztus 22, 2011


Van ez a népmese, ahol a furfangos legény rövid cérnával győzi le a varró ördögöt, aki hogy ne kelljen a cérnát sokszor húzogatni a tűbe, rögtön olyan hosszút belehúz, hogy minden öltésnél ki kellett az ablakon ugrania. Tegnap miközben azon dolgoztam, hogy egy közbenső tankolással megjárjam a Tb.-Lux. útvonalat, többször eldöngetett ez a Spyker C8 mellettem. Nem volt túl aggresszív a sofőr, nem villogott, csak várta, hogy a hangja elárulja, de olyan alacsony a kocsi, hogy alig vettem észre a tükörben. Szóval a kurta cérna: legényünk úgy nyert, hogy többször fűzte be a kurta cérnát. A Spyker többször is megelőzött, gondolom minden háromszázadik kilométeren ki kellett állnia tankolni, utoljára Regensburgnál láttam, ahol a magyar kutas srác is ezen röhögött, amikor mondtam neki hogy Tbányától együtt jövünk. Az orosz tulaj meg teljesen készen volt, amikor egy kiaranyozott török suttyó hangosan elkezdett rá alkudozni a kútoszlop mellett, hogy megveszi.
Ja, és nehezen csukódott a jobb oldali ajtó.

785

Kategória: semleges karma — Zsee at 4:10 du. on Hétfő, augusztus 22, 2011

Csoda történt, megérkezett beneluxba a melegfront, hőségriadó van munkában (szerencsére nincs légkondi és ki lehet nyitni az ablakot). Az otthon töltött hétvégén a megszokottnál nagyobb arányban bukkantak fel a pszichók, péntek este összefutottunk a síkvölgyi elmegondozóból frissen szökött, közepesen retardált, de nagyon kedves és szórakoztató herdzsó (azaz hair joe, a vokuhila frizura nyomán) nevű arccal, szombaton pedig a temető mellett elhaladva egy másik mentálgondozott szódásüveg-szemüvegben és kigombolt ingben ugrált hadonászva a bicikliút közepén, hangosan kántálva a “kurvanénikéd, holacsengő, csengőőőőő, kurrva cseeengőőőő” mantrát (megjegyzem, volt csengőm, de csengetésre csak durvult a téma). Az augusztus 20-i sörsátor a csónakázó tónál is említést érdemel, itt többen is valós időben dolgozták fel a keletkezett hulladékot, például egy fekete lászló kaliberű arc először kiivott és felevett minden maradékot, majd szinte az emberek kezéből szedte össze a sörösdobozokat, közben néha összefüggéstelenül motyogott, hogy “nyomozók“, meg hogy “mindjárt megye’ a vonatalá“, közben kedves neje taposta laposra a göngyöleget. Szép keresztmetszete a bányászvárosi társadalomnak.

Közjáték

Kategória: semleges karma — Zsee at 12:06 de. on Vasárnap, augusztus 21, 2011

“- Lefekvés előtt minden nap ellenőrzöm az ujjaimmal a szamurájkard élét.
- Miért?
- Mert beteg vagyok..”

783

Kategória: semleges karma — Zsee at 5:24 du. on Péntek, augusztus 19, 2011

Megvolt. On va voir. Ha mást akarnak, az ő hibájuk. Ma a kilométerhiányt csillapítom, Bécsből vissza, kocsi lerak Tb.-n, vonat fel, filmhívás, pólóbeszerzés, most éppen Menyhárt hamis hangjára turkálok valakinek a levédetlen hálózati mappájában levő fotói között a Gödörben és észrevettem, hogy a tűzfalprogramot kell nézni, ha meg akarom tudni, hogy hívják a körülöttem levő iPhone tulajdonosokat. Van egy Lilla, van egy Gergő és egy Krisztike. Az OSX mDNSResponder modulja az új orákulum.

782

Kategória: semleges karma — Zsee at 8:21 du. on Kedd, augusztus 9, 2011

Sikerült elintézni nagyjából mindent. Megvan a szabi, szobafoglalás két éjszakára, és kezd összeállni a kép a bécsi állásinterjúra. Úgy néz ki, tíz nyolc embert hívtak be, úgyhogy innen már csak kilencnél hétnél kell jobbnak lenni. Meg előtte Tbányán megkeresni egy tonnányi igazolást, mert ezek mindenről papírt akarnak. De bármi történik, már csak két hónap és 21 nap a téli ruhás nyári vakáció, 1800 eurós minimálbér és boldog szarvasmarhák országában.

Cargo Cult / Don’t die just yet

Kategória: semleges karma — Zsee at 11:16 du. on Szombat, augusztus 6, 2011


Serge Gainsbourg klasszikusa David Holmes remixében, Luxembourg nyóckere kölcsönkapott fotógéppel és manuálfókusz ötvenes Nikkorral.

780

Kategória: semleges karma — Zsee at 6:33 du. on Csütörtök, augusztus 4, 2011

Hónapzárás miatt a pesti szerviz csak kedden küldte a Scooby javításáról a számlát, amikor ki akartam fizetni, nem működött telenoros kártyával a roaming (négy napig tartott az ügyfélszolgálatnak, míg kiderítették, hogy fennáll a probléma), így SMS-kód hiányában nem tudtam utalni a magyar számlámról, az itteni számlámról természetesen nem ért oda ma délutánig a nemzetközi utalás, így a Borisz hiába ment el érte, nem adták oda, viszont amikor én tudnék érte menni, akkor a szerviz van szabadságon. Pozitív fejlemény viszont, hogy a személyi sérülés tényállása mégsem forgott fenn, így hatvan ojrónyi bußgeld kifizetésével lezárult a németországi baleset.

következő oldal »