karmafactory.hu

Engineering the consequence

Szeszfogyasztási szokások

Kategória: semleges karma — Zsee at 10:31 du. on Csütörtök, február 19, 2009

Az elmúlt napokban több helyen is olvastam, hogy a Luxembourg vezeti a statisztikákat az egy főre jutó alkoholfogyasztás terén, szorosan utána Magyarországgal. Gondoltam utánanézek, és meglepődve láttam, hogy valóban így áll a helyzet. Az OECD és a WHO adatai alapján itt Luxembourgban a 15 évesnél idősebb népesség 15,5 liter alkoholt gurít le fejenként és évente. Ez napi egy feles abszintot vagy azzal egyenértékű sörborpálinkát elent a középiskolás kreténektől kezdve az otthonban partizó nyuggerekig. Ezt az írek és a magyarok követik, 13,5 és 13,2 literrel. A súlyozást áttekintve úgy tűnik, hogy a magyarok verhetetlenek töményezésben, ennek köszönhetjük a dobogós helyezést. Ha hozzáadjuk a statisztikában nem szereplő házipálinkát szerintem mi vagyunk az elsők, a luxembourgi adatsorban túl van reprezentálva a sör, amit valószínűleg lábon visznek haza a németek és franciák. Mivel itt nem csak jövedéki adó nincs, hanem egyenesen kedvezményes áfakulcssal adózik a cigi, kávé, szesz és benzin, a német határnál az autópályán levő használaton kívüli határátkelőt átalakították benzinkúttá, valaki mesélte, hogy ennek az Esso kútnak külön accountja van az anyacégnél, mert akkora forgalmat bonyolít, mint máshol egy régió vagy egy kisebb ország. Amikor múltkor ott tankoltam, a józan gondolkodású német bürgerek csurig töltött marmonkannákkal pakolták tele az A6 kombit, benn kartonszámra vették a cigit, a kávét és a sört, olyan volt az egész, mint amikor szittya hordáink lerohanták az osztrák bevásárlóközpontokat bécsi kávéért és milkacsokiért. Egyre furcsábbnak látom ezt a helyet, gigantikus pénzmosoda és szesznagyker, 40 százalékot meghaladó külföldi lakossággal.

Hullámok, vízfelszín, kontroll

Kategória: semleges karma — Zsee at 11:11 du. on Hétfő, február 16, 2009

Le vagyok szívva teljesen. Éjjel fél óráig kerestem a kocsit a parkoló felismerhetetlen hóbuckái között, aztán csigatempóval haza hóviharban. A hónap végéig délelőttönként félintenzív franciatanfolyam félálomban, tisztára mintha egy relaxa nyelvstúdióban lennék. Most néztem meg a Controlt, ez sem sokban járult hozzá a hangulatjavításhoz, someone take these dreams away, meglennék nélkülük is. Jó volt kimozdulni Londonba, mint egy gyorsított videoklip, egyik pillanatban Valentin-napi rituálékat tolni dobbal-gitárral a hippitanyán, aztán bankárokkal vizionálni az apokalipszist a cityben, viszkiszerzés pultból kalandos körülmények között, tolószékes megadrámát nézni színházban, majd újságíróhallgatóktól a szíriai politikai rendőrség Stasitól importált módszereit hallgatni. Húsz évvel a rendszerváltozás után annyira természetesnek tűnik a véleménnyilvánítás és a sajtó szabadsága már nekünk, közép-európaiaknak is, hogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy ez nem természetes velejárója az életnek. És sokan nem fogják fel, hogy több évtizedes erőfeszítéssel jutottunk el ide. Meg azt sem, hogy a szerzett jogokat el is lehet veszíteni.

London

Kategória: semleges karma — Zsee at 6:08 du. on Péntek, február 13, 2009

Megerkeztunk. Frankfurt-Hahn repuloter megerne egy fototurat, 1993-ig amerikai legibazis volt, kozel 15 000 katona allomasozott itt, harom hadosztalynyi szazad F16-ossal. A fizetoparkolo mellett meg lehet latni a fegyverraktarakat, a legibazis sajat eromuvet, a barakkokat es a foldalatti radioallomasokat. Most a Ryanair nyomatja innen a polgari legi kozlekedest, olyan minosegben, mintha a piros 7-essel utaznal Kelenfold es Zuglo kozott. Erdekes a hideghaboruhoz szokott K-europai szemmel vegigmenni a repuloteren, amikor lattam a katodvedelem aktivalasarol szolo felstencilezett feliratokat a foldalatti letesitmenyek bejaratan, sajnaltam, hogy nincs Geiger-Muller szamlalom. Internetes kutatas utan a sejtes beigazolodott, MGM-1 Matador taktikai cirkaloraketak allomasoztak itt evtizedekig.

Yashica ML 50mm f/1.7

Kategória: semleges karma — Zsee at 5:03 du. on Szerda, február 4, 2009

Megjött Hongkongból a Yashica/Contax - EOS adaptergyűrű, tegnap este végre feltettem az objektívet a vázra, az eredmény lenyűgöző. Telt bokeh, gyönyörű színek, végre tudok vaku nélkül fotózni lámpafényben. Ahhoz képest, hogy az optika közel harminc éves, nagybátyám kezei között megjárta Afrikát és a Közel-Keletet, aztán szüleimnél kikötve mosolyalbumot gyártott, majd bátyám amortizálta az ukrajnai fagyban, végül én örököltem meg éjszakai fotózáshoz, és éveken keresztül a polcon porosodott elfeledve, tökéletesen működik, a fém-üveg japó konstrukció kiállta az idő próbáját.