karmafactory.hu

Engineering the consequence

708

Kategória: semleges karma — Zsee at 11:46 du. on Csütörtök, október 28, 2010

Joe Satriani bal kezének kisujját kellene aranyba öntve körbehordozni a szent jobb helyett. Kis ország, nagyobbak az esélyek, sikerült jegyet nyernem a teltházas koncertre. A bundmentesített gitáron nyekergő előzenekar után kijött a mester, nyugdíjaskorú kopasz alien béka olyan Oakley napszemüvegben, mint a chilei bányászok a napvilágon történő újjászületéskor, majd kézrátétellel nekiállt gyógyítani a húrokat. Van ez a Den Atelier nevű hely két saroknyira tőlünk, akkora, mint kb. a Kuplung, közvetlen közelről lehet látni az előadókat, Skye Edwards karizmáját és karizmait, Jónsi fél szemét, meg a Satriani kisujját. Az általában orrtúrásra és fülpiszkálásra predesztinált kisujj fogalma átértékelődött, az akkurátusan előre-jobbra, előre-jobbra headbangelő gitárvarázslónak néha elszabadult a kisujja a csuklójától, majd önálló életre kelve az éppen játszott rifftől leszakadva a gitárnyakon kalandozott fel-alá, a fénysebességgel mozgó többi ujjat is megelőzve. Lenyűgöző volt az előadás, de az ötödik szám után egyre gyakrabban látogattam a pultot, majd kifejezettem meguntam az egész koncertet, és eljöttem a vége előtt. Technikai szempontból tökéletesebben nem lehet játszani ezen a hangszeren, de ez olyan, mint a Corvin Mozi előtt az éjszakai busz megállójában levő villámkezű kebabos, hogy hiába rakja össze neked tökéletesen öt másodperc alatt, az attól még kebab marad.

707

Kategória: semleges karma — Zsee at 9:02 du. on Kedd, október 19, 2010

Un voyage s’inscrit simultanément dans l’espace, dans le temps, et dans la hiérarchie sociale. Chaque impression n’est définissable qu’en les rapportant solidairement à ces trois axes, et comme l’espace possède à lui seul trois dimensions, il en faudrait au moins cinq pour se faire du voyage une représentation adéquate.
Tristes Tropiques, Claude Lévi-Strauss, éd. Pocket, 2001, p. 92 .

Tristes tropiques

Kategória: semleges karma — Zsee at 1:00 de. on Hétfő, október 18, 2010

A három évvel ezelőtti Hamvas Béla és Karnevál projekthez hasonlóan pár hónapja elhatároztam, hogy újraolvasom a strukturalistákat és poszt-strukturalistákat, immár franciául. Teljesen véletlenül esett a választás elsőként a Szomorú trópusokra, pont jókor és jó helyen volt leárazva. Mára sikerült az egyharmadáig eljutnom, elég optimista vállalkozás volt belekezdeni, de megérte. Amennyire ki nem állhatom a franciákat, annyira tetszik a nyelvük, de azt hiszem ez egyrészt Lévi-Straussnak is köszönhető. Rendkívül választékosan, könnyed eleganciával megírt könyv, a kívülálló megfigyelő méla melankóliájával tekintve az újvilágra és a régire egyaránt. Roppantmód élvezetes olvasmány, szomorkás szövegtrópusok a civilizációról és a fejlődésről. A következő lépés Derrida és grammatológiája lesz, nagy fejessel belekülönböződve a dekonstrukcióba, viva la différance.

Trollbuerg

Kategória: semleges karma — Zsee at 11:14 du. on Szombat, október 9, 2010

Nem tudom, hogy milyen eloszlást követ a trollokkal, zombikkal és kreténekkel való találkozás valószínűsége (Poisson?), de az utóbbi pár hét alatt alatt annyival kerültem kapcsolatba, mint korábban soha. A szeptemberi schueberfouer, a hétszázéves parasztbúcsú alkalmával ismét beengedték a városfal mögé az erdők, legelők és szántóföldek békében incesztálódó népét, hatérérték fölötti vizuális sokkhatás-kitettséget okozva, majd később a szolgáltatóipart a vevői elégedettségtől ádázul védelmező jómunkásemberekkel kellett megküzdenem. Elment a netem, és közel egy hetes telefonálás-emailezés kellett ahhoz, hogy előzetes egyeztetés nélkül reggel felverjen egy szerelő. A nehezen beszerzett Agfa rsx diafilmjeimet megpróbáltam keresztbehívatni, erre az első helyen úgy elkúrták, hogy fekete-fehéren is alig látszik valami, máshol meg nem is vállalták. A diapozitívokat megpróbáltam beszkenneltetni, öt!!!! eurót akartak kérni kockánként, agybaj, ennyiért két tekercsből kijönne egy diaszkenner. Hab a tortán, hogy voltam gumisnál, de sem feláras nitrogénfújást (muhaha, kettőötvenért stickstoffüllung, kretének, komolyan), sem felnitárolást nem kértem, mire előzékenyen felajánlották, hogy majd ők bepakolják a kerekeket, erre a troll úgy rakta be a kocsiba, hogy szilánkokra törte a csomagtérvilágítást. Ma este pedig a “vendégnekmindigigazavan” mákdóban (a McD csodálatos francia elnevezése) még a menedzser sem volt hajlandó sajtot tenni az 1955 burgerbe, merhogy szepáposszíbl. Supersize moi, bmeg.

Szentlélek-fennsík

Kategória: semleges karma — Zsee at 11:15 du. on Szerda, október 6, 2010

Decay disco

Kategória: semleges karma — Zsee at 9:52 de. on Hétfő, október 4, 2010