karmafactory.hu

Engineering the consequence

Rövid fenntarthatósági elemzés

Kategória: negatív karma — Zsee at 10:45 de. on Kedd, január 18, 2011

A statisztikák szerint 2009. január óta a versenyszférában 20 ezer fővel csökkent a foglalkoztatottság (kb. 1 820 000 főre), míg a hivatalos kommunikáció által sugalltak ellenére ugyanezen időszakban 50 ezer fővel nőtt az állami szférában foglalkoztatottak száma (kb. 770 000 főre). Ezen felül jelenleg közel 3 millióan kapnak nyugdíjat vagy nyugdíj jellegű ellátást. A nyugdíjakra kb. 250 milliárd forintot fizetett ki a költségvetés tavaly, míg az állami szféra bérköltsége 235 ezres bruttó átlagkeresettel számolva kb. 181 milliárd forint, ezt korrigálva az adóelvonással kb. 108 milliárd forintot fizetünk ki az állami alkalmazottakra. Ezzel a nyugdíjak és a közszféra bérei együtt 358 milliárd forint kiadást jelentenek. A versenyszférában a foglalkoztatottak bruttó átlagkeresete kb. 197 000 forint, azaz nagyjából 360 milliárd forint bruttó bért termelnek ki. Az adóelvonás átlagos szintje Magyarországon 40,4 százalékos, azaz az előbb említett versenyszférabeli bruttó bértömegből mintegy 145 milliárd forint adó- és járulékbevétel képződik. Mindebből az következik, hogy a ténylegesen értéket teremtő foglalkoztatottak adóztatásából befolyó pénz 213 milliárd forinttal kevesebb, mint amennyit az állami bérekre és nyugdíjakra kifizetünk. A függőségi ráta (az eltartók és eltartottak aránya) jelenleg van a történelmi mélyponton, mert a „ratkós” évjáratok még, gyermekeik pedig már keresőképes korban vannak, és mégis több mint 200 milliárdos egyensúlyhiányt görgetünk. Még belegondolni is rossz, hogy 2050-re az előrejelzések szerint kb. 8 millióan maradnak Magyarországon, és 100 aktívra vetítve 90 lesz az eltartottak (azaz a 0–18 és 63+ éves korosztály) aránya. Ezek után nem értem, hogyan hiheti el bárki is, hogy az állami nyugdíj “biztonságos”, és hogy a magánnyugdíj-megtakarításaink államosításával a mi saját jövőnket tartják szem előtt.

718

Kategória: negatív karma — Zsee at 5:02 du. on Hétfő, december 20, 2010

Az EU-átlaghoz viszonyított 271%-os egy főre eső GDP ellenére Luxembourg cityben nem jut erőforrás a járdák takarítására. Ma reggel félméteres hóakadályokon kellett átküzdenem magamat biciklivel, lévén még mindig ez a leggyorsabb közlekedési eszköz a lebénult városban. Emlékeztetett a dél-afrikai helyzetre, ahol is aki a közútkezelő szempontjából embernek minősül, az autóval közlekedik, azért a járda mérete minimális, a gyalogátkelőn pedig az őslakosok fizikumához optimalizált 10 másodperces időtartamra van zöld jelzés, annyi idő alatt kell átfutni a négysávoson. A piros hídon átvezető főútról a havat a járdára hóekézték, szabályos hósáncot alakítva ki a zebra előtt, gondolom azon megfontolás által vezérelve, hogy a tisztességes bierger autóval jár dolgozni. Így térdig érő hóban kellett átemelnem a bringát, majd a munkahelyemnél szembesültem vele, hogy hiába lenne kötelező a középületek előtt járdát takarítani, ezt is magasról leszarják. Arra viszont vették a fáradságot, hogy a hatóságok sajtóközleményt adjanak ki, miszerint a helyi jogszabályok értelmében “et ass verbueden, dofir de Motor lafen ze loossen“, azaz 49 eurós bírság terhe mellett tilos álló autót járatni felfűtés, bemelegítés vagy egyéb okok miatt.

600

Kategória: negatív karma — Zsee at 5:35 du. on Csütörtök, január 28, 2010

Ezt a cikket is jól időzítették. Ezek szerint holnapra túl leszek a mélyponton.

Az ellen nem véd…

Kategória: negatív karma — Zsee at 12:41 de. on Kedd, december 8, 2009


… no matter how red is his popó. Wishful sinking. Slowly.

Militáns földművesek

Kategória: negatív karma — Zsee at 12:43 du. on Hétfő, június 22, 2009


A Kirchbergre is megérkeztek a városlátogató traktorosok, mert a mezőgazdasági tanács a szomszéd épületben ülésezett, és megint kéne pénz a tejipari szektornak. Az addig oké, hogy előre bejelentett demonstráció, de bazmeg, hogy a járdán és kerékpárúton negyvennel dönget a dudáló John Deere az kurvára túlzás. És mindezek tetejébe beblokádozza az útkereszteződést, hogy még több támogatás kell neki. NEKEM is kéne támogatás. Ha meg senkinek nem kell a tej, nem kéne még fizetni is azért, hogy túltermelik. Főleg úgy, hogy az előbb életeket veszélyeztető seggfej farmerdzsoni a kelet-európai árszint többszörösét kapja támogatásként a piacképtelen termékeiért, majd azt K-Európában, az ottani, kb. negyedannyiért megtermelt tejnél olcsóbban teríti. Be lehet kapni.
UPDATE: Most ment el az ablakom alatt rendőri felvezetéssel egy tűzoltó szerkocsi. Lehet, hogy az őslakos traktorosok nincsenek a városi forgalomhoz szokva, és valamelyiket ki kellett flexelni az összeroncsolódott fülkéből.
UPDATE2: Az agrárdemonstrációkon általában a parasztság legértelmesebb rétege vesz részt, ezek most éppen szalmából és traktorgumiból barikádot építettek, beleszórtak egy karton petárdát és felgyújtották. Mindezek után a város másik felén letarolt szupermarketből lopott tojással célbadobást gyakoroltak az épületre, miközben két tartálykocsiból ömlött az útra a d’Mëllech vum Lëtzebuerger Bauer. Szerintem nem tudták elolvasni a címet, nem teljesen értem, hogy a fordítási és informatikai főigazgatóság épületének mi köze van a tejválsághoz. A biztonsági főnökkel kedélyesen beszélgetve szemléltük az irodából az eseményeket, megállapítva, hogy a rendőröknek természetesen nyoma sincsen, mivel politikailag érzékeny lenne luxemburgi rendszámú traktorokosokat szétütni. Azért említettem neki az MTV-székházat, hogy ott is elfajultak a dolgok, és engem aggaszt, hogy egy darab zöldmellényes G4S szekuriti figyeli, ahogy husángokkal felszerelkezett parasztok tépik le a sorompót, és gyújtják fel a járdára szórt szalmát. Végül annyiban maradtunk, hogy valszeg egyikőjük se szeretné, hogy baja legyen az egyenként kb. negyvenezer öróba kerülő gépjárműveknek, úgyhogy inkább nyugiban maradnak, ha nem provokálják őket. Na, mindegy, azóta szerencsére átvonultak rombolni a hídon túlra, az épület meg úgyis a luxemburgi állam tulajdonában van, nekik kell majd visszaállítani az eredeti állapot. Pont ma nem hoztam fényképezőgépet, b+.

Ablak, mint a siker fokmérője

Kategória: negatív karma — Zsee at 7:46 du. on Hétfő, június 15, 2009

A mai etika és integritás tréningen egy fontos információval lettem gazdagabb: csak alosztályvezetői szinttől vagy jogosult három ablakon keresztül áramoltatni befelé a fényt, fordítóként mindösszesen kettő darab ablak típusú nyílászáró lehet a szobában. Egy lett kollégát erre hivatkozva lakoltattak ki a közelmúltban az irodájából. Nem is beszélve arról, hogy állítólag a jelenlegi épületben pazarlóan bántak a légköbméterekkel, így az indokoltnál jóval több levegőt kapunk. Szerencsére a JMO-t néhány éven belül azbesztostul lebontják, és az új helyen mindenki az érdemeinek megfelelően részesül napfényből és oxigénből. Látom a szép új világot, mágneskártyás budi, szolgálati évenként fél liter víz a napi kvóta. Nem elég? Sz@r ügy, hozzál magaddal…

Kerékpáros közlekedés errefelé

Kategória: negatív karma — Zsee at 9:51 du. on Hétfő, április 27, 2009


Pont gondolkodtam hazafelé tekerve a parkon keresztül, hogy írok egy posztot arról, hogy milyen normálisak errefelé az autók és a buszok ha bicóval találkoznak, meg hogy mennyi a kerékpárút, illetve tavaly óta van ez a Vel’oh nevű bringakölcsönző rendszer közel 50 állomással (több mint százezer előfizetővel és átlagosan napi 300 kölcsönzéssel, ami egy 90 ezres várostól azért nem rossz), amikor az otthoni beidegződések miatt a biztonság kedvéért szinte állóra fékeztem a zebránál, és látom, hogy egy fehér Volvo busz lassan ámde biztosan úszik át a piros jelzésen. Furcsállottam a dolgot, mert a buszok itt mindig megállnak, nemcsak pirosnál, hanem még akkor is, ha csak padkán állsz a gyalog-/kerékpárátkelőnél. Aztán nézem, hogy rajta a Volánbusz felirat, a különjárat tábla, meg valami kínai írásjelekkel díszített kartonlap a szélvédőnél. Örülök, hogy nem engedik elfelejteni azt, ami nem hiányzik. A képet múlt héten reggel lőttem a DRB épület előtt, a bicikli délutánra már nem volt ott. Valószínűleg nyelvórára jöhettek vele, úgy látszik más is elhozta otthonról Luxembourgba a kétkerekűjét.

Napi horror

Kategória: negatív karma — Zsee at 4:40 du. on Csütörtök, június 19, 2008

Gerlefi, túlélő, kiskorúak elleni erőszak
Az ablakba befészkelt gerle nemrég kiköltött két nyálkás tollcsomót. Most már egész madárformájuk van, napról napra nagyobbak, már nem férnek el az anyjuk alatt. Egy éjszakába nyúló határidős tender miatt amúgy sem aludtam túl nyugodtan, erre hajnalban hatalmas kapirgálásra és szárnycsapdosásra ébredtünk. Kinézek ablakon, és látom hogy egy szarka vagy szajkó (más források szerint nagyméretű hímgalamb) teljes erőbedobással rabolja a fészekaljat. Az egyik kicsit elkapta, és a nyakánál fogva rángatta, az meg kétségbeesetten csapkodott, mintha lassított felvételen lenne. Az ormányosnak sikerült üvegkopogtatással elijeszteni a rablót, egyelőre még teljes a létszám. Tisztára olyan volt az egész mint egy Hitchcock film, nyugtalanító dolog gyerekrablásra ébredni.
UI: Azóta megtanítottam őket repülni, és lefertőtlenítettem az ablakpárkány. Máig nem értem, hogy lehet úgy aludni, miközben kövér csontik csiklandozzák a hasukat.

mint sánta kutyát

Kategória: negatív karma — Zsee at 2:24 du. on Péntek, május 30, 2008

jövő hónapban lejár jogosítvány, muszáj volt hazamennem tébányára családi dokkerhez. láttam 1-2 ismerős arcot, hihetetlen, hogy milyen mértékben törnek meg emberek az évek és tapasztalatok súlya alatt. volt egy srác még az első munkahelyemen dolgoztunk együtt, egy telekom cég helyi irodavezetője volt, aztán megszűnt a kirendeltség ahol dolgozott, és műszakvezetőként kezdett nyomulni. ebéd közben azon röhögtünk a többiekkel, hogy emberünk kezd megcsúszni, egy operátorcsajt tolt szabadidejében, ami azt eredményezte, hogy meló után mindig jött érte az asszony kocsival, hogy csírájában fojtsa el munka utáni kalandvágyát. ezt követte egy rendőrségi eljárás, mert több készterméket is magához szólított, minek következtében díszkísérettel távozott utolsó munkanapján. azóta nem láttam, de a rendelőben széjjelgyötört arccal bicegett fáslizott térddel, megkopott ruházatban. tisztára mint egy erkölcsi példabeszéd: nemennyrá a droidnőkre fiam, mer úgy jársz, mint az egyszeri szupervájzor.

Mulatság

Kategória: negatív karma — Zsee at 9:07 du. on Szombat, április 12, 2008

Nincs is fullosabb program egy délelőtti APEH-ellenőrzés után elmerülni a lengyel groteszkben. Az ormányos újfent meglepett színházjeggyel, Mucsi, Scherer és Szikszai Rémusz, hárman a világ ellen. A groteszk-abszurd már délelőtt elkezdődött, a karmafactory-EU-KPMG deathmatch soron következő epizódjaként berendeltek adó- és járulékellenőrzésre. Kompetens adóhatóságunk először vállalkozói igazolványt keresett rajtam, majd amikor nagy nehezen sikerült felvázolnom, hogy “magyar jogszabályok szerint bejegyzésre nem kötelezett külföldi munkaadó - a magyar jog hatálya alá tartozó - munkaviszonyban álló munkavállalója” voltam, akkor rámnéz a missz terminátor, hogy fiatalember, akkor mondja meg az Európai Bizottság magyarországi adószámát. He? Mivan vazze? Mondja meg az EU magyarországi adószámát. Ott dolgozott nem? Mit írok én a jelentésbe? Leszarom. Nyilván a NATO meg az ENSZ is bejelentkezik magyarországi adószámot kérni, különösen hogy nem bejegyzésre kötelezettek.
Szóval a káeurópai groteszk ezek után folytatódott a színházban. Annyira jellemző ez a hozzáállás erre a régióra. Három arc betöri magát egy helyre, ahol nincs senki. Mulatságot akarnak. Ahelyett hogy csinálnának egyet, inkább elkezdenek szenvedni, törnizúzni, felébred a kisebbrendűségi komplexus, hogy biztos azért nincsenek itt, mert jobbnak hiszik magukat, aztán jön az önáltatás, bűnbakkeresés, végül megöngyilkoltatják a saját haverjukat. Mert áldozat és mártírok nélkül nem érezzük jól magunkat. Mert mártírokból sosevan elég. Pedig csak bulizni kellett volna. A nyomor ami bennünk van.

következő oldal »