karmafactory.hu

Engineering the consequence

Jerikó

Kategória: semleges karma — Zsee at 3:44 du. on Csütörtök, június 30, 2011


Sok órányi szenvedés után megtaláltam a megoldást. A keresztbehívott diát pozitívként kell szkennelni, ki kell jelölni a fehérpontot és feketepontot, majd menteni. Ezzel részben ki lehet vonni a hordozóanyag színét a képből, majd a PS-ben a színgörbékkel (Curves layer) lehet invertálni. Durván lejárt filmnél érdemes egy előhívott színes negatívot és külön rétegbe egy fekete-fehér előhívási transzformációt egymásra transzparenciázni, aztán kontraszt és színek beállítása. Esetleg egy fekete-fehér réteget mögé tenni, hogy jobban nézzen ki a kontraszt.
Tanulság: inkább szkenneltess a laborban, jobban jársz.

Nemzeti megtakarítási ráta

Kategória: semleges karma — Zsee at 10:15 du. on Csütörtök, június 23, 2011

A nemzeti megtakarítási ráta jelzi, hogy az adott országban a bruttó nemzeti termék (GDP) hány százalékát teszi ki meg a magán- és közösségi megtakarítás. A 2010-es év adatait áttekintve Magyarország a mezőny közepén foglal helyet a maga 21,3%-os értékével. 50% fölött csak a három dobogós, Kuvait, Kína és Brunei található, a három sereghajtó - az 1% alatti Zimbabwe és Malawi nyilvánvaló okok miatti figyelmen kívül hagyásával - mintegy 7%-kal, szörprájz, szörprájz, Szerbia, Málta és Görögország.

774

Kategória: semleges karma — Zsee at 10:56 du. on Kedd, június 21, 2011

“Tegyük fel magunknak a kérdést: mi tesz nagyobb kárt a mai emberek lelkében: az elvakult pénzhajhászás vagy az idegőrlő hajsza? Bármely politikai irányzat van hatalmon, mindkettő csak gerjeszti, hogy az embereket versengésre késztesse. Tudomásom szerint erről a jelenségről nem készültek mélylélektani elemzések, én nagyon valószínűnek tartom, hogy a birtoklásvágy és a rangkórság mellett, vagy ezek után, a félelem is igen jelentős szerepet játszik; félelem a versenyben való lemaradástól, az elszegényedéstől, a hibás döntésektől, és attól, hogy nem lehet kiszabadulni ebből az idegőrlő taposómalomból.”
Lorenz, Konrad. A civilizált emberiség nyolc halálos bűne. Cartaphilus. 2001.

773

Kategória: semleges karma — Zsee at 12:50 de. on Kedd, június 21, 2011

Még egy kicsit. Na még. Ez még pont belefér. Na, ezt még pont meg lehet csinálni. Nem akkora többlet ez a plusz. Ennyit még igazán. Meg még egy kicsit többet is. Hiszen meg tudod, képesség. Terhelhetőség. Minőség. Folyamatosan javítható. Hatékonyabbítható. Pluszfeladat még munkakörbe beleír. Jövőre megint újabb beleír. Magadtól is beleírható. Beleírandó. Mert szakmai fejlődés. Örömteli munkabőség. Tevékenység-gazdagíthatóság. Horizontálisan vertikulálás. Elvégzés, végrehajtás, átnézés. Fizetés, költés, rendelés. Ipar-, szolgáltatás-, kereskedelemfejlesztés. Munka, akiknek még belefér. Kapacitáskihasználás. Nem bővítés, hiszen megszorítás. Erőforrásgazdálkodás. Túlóra. Termelékenységnövelés.
Hiszen megrendelés. Hiszen megoldható.
Hiszen belefér.

772

Kategória: semleges karma — Zsee at 2:36 du. on Péntek, június 17, 2011

Nagyon szívesen folytatnám a fordítói blogomat, de egyszerűen semmi időt nem tudok rá szakítani. Nehezen megy a dolgok összeegyeztetése. Kellene egy klón, akivel az unalmas és egyhangú dolgokat végeztetné az ember.

771

Kategória: semleges karma — Zsee at 1:38 du. on Csütörtök, június 16, 2011

770

Kategória: semleges karma — Zsee at 4:49 du. on Szerda, június 15, 2011


Érdekes tendencia, hogy vélt-valós sérelmek miatt mindenki mindenhol a demokrácia megcsúfolását látja. Mintha a demokrácia egy idilli állapot lenne, ahol mindenkinek jó, mert az “emberek” akarata érvényesül. Pedig hiába a láthatatlan kéz, a zemberek természetüknél fogva befolyásolhatók, rövid távú előnyöket hajszolnak és irracionálisan döntenek. A képen látható francia tüntető is közéjük tartozik, szerinte pont az atomenergia jelenti a demokrácia megcsúfolását. Nos, Franciaország villamosenergia-ellátásának közel 80%-át biztosítják atomerőművek, így emberünk szerint valójában az elektromos áram jelenti a demokrácia arcul csapását. Ehhez kapcsolódik egy kevéssé publicizált információ is, Európában az eddigi egyetlen sikeres, atomerőmű elleni szabotázsakciót a Breton Felszabadítási Front követte el Franciaországban, a militáns kelták 1979-ben a Brennilis kísérleti atomerőmű kimenő vezetékét robbantották fel, vészleállásra kényszerítve a reaktort.

Kivégzését kihirdetjük

Kategória: semleges karma — Zsee at 4:01 du. on Csütörtök, június 9, 2011

Lensbaby

Kategória: semleges karma — Zsee at 3:22 du. on Péntek, június 3, 2011


Miután betiltották a munkahelyemen a csomagfogadást, és a csomagküldő szolgálatok csak munkaidőben kézbesítenek, ma délelőtt húsz kilométeres kerülővel, a conterni DHL-központ érintésével bringáztam be melóba. Itt az egyik első tesztfotó a Lensbaby-vel, kíváncsi vagyok, hogy filmes vázon keresztbehívással milyen eredményt ad.

:DDD

Kategória: semleges karma — Zsee at 12:26 de. on Szerda, június 1, 2011

Azaz Dream Driven Development. Néha - sajnos nem elégszer - nevetve ébredek fel a reggeli álomból. A múlt héten is előfordult egy ilyen, és azóta is mosolyognom kell a szemem sarkában, ha eszembe jut. Pár perces filmszerű jelenet volt, igazi eklektikus giccs a nyolcvanas évek legendás filmjeiből. Jabba palotájában játszódott a Tatuinon: a varangyszerű hutt békésen vízipipázott és önfeledten abajgatta a láncra vert, aranybikinis Leia hercegnőt, amikor a háttérben egyszerre csak felhangzik a Billie Jean, befarol a Ghostbusters-filmből ismerős kiszuperált mentőautó, az ektomobil, de Bill Murray helyett a megboldogult Jacko moonwalkol ki belőle, és protonfegyverrel kezdi sokkolni az alfahüllőt. Mindezt természetesen a nyolcvanas-kilencvenes évekhez teljesen illő, Boris Vallejo festményeit, a digitális HDR-képek analóg előfutárait idéző túlszaturált színvilágban. Emlékszem, kb. nagycsoportos voltam, amikor bátyám elvitt moziba megnézni a Jedi visszatért, hogy nem para a felirat, úgyis tudok olvasni, de egy idő után győzött a lustaság, így angoltudás hiányában főként a csubi, lúk, hang szóró, szrípió meg az arany fűrdőruhás csaj maradt meg. A jelenet valószínűleg másokra is nagy hatással lehetett, hiszen most találtam egy rajongói oldalt a láncos bikinihez, képbeküldési lehetőséggel, és azzal a szlogennel, hogy ami Jabba platojában történik, az Jabba palotájában is marad. ROTFL.