karmafactory.hu

Engineering the consequence

Irodalmi Flickr

Kategória: semleges karma — Zsee at 8:44 du. on Hétfő, augusztus 27, 2012

Mostanában ahogy nézegetem a Flickr galériákat meg fáccsén a fotókat, azon gondolkodom, milyen lenne már egy irodalmi megosztót csinálni. Lehetne mondjuk Littr a neve, és ez egyúttal tökéletesen kifejezné a tartalom minőségét is. Minden műbe kötelezően bele lenne építve a végére a kopirájt diszklémer, épp úgy, ahogy a fotóknál is, grafika helyett vmi elmés szöveggel, hiszen ez további értéket ad a műhöz. A haiku szekció pl. vhogy így nézne ki: Ősz: Levelek esnek / szókincsem korlátozott / színes az avar. (C) Johnny Schockweiler Literatúra, elolvasod, megráz, minden jog fenntartva.
Lehetne interjúkat csinálni a hét szerzőjével:
- Kedves Johnny, hogyan kezdtél el írni?
- Amikor megkaptam az első számítógépemet, még a Word 97-tel ismerkedtem, és nagyon megtetszett az írás. Aztán később megtanultam használni a helyesírás- és nyelvhelyesség-ellenőrzőt is, amik azóta elválaszthatatlan részei lettek a munkámnak. Később, amikor a kopipészten kívül a szörcsenriplészt is felfedeztem, új motivációt kaptam az íráshoz.
- Mi a munkamódszered?
- Rájöttem, hogy a jó billentyűzet és monitor elengedhetetlen. Nemrég beiratkoztam egy gyors- és gépírás tanfolyamra is, azóta havi egy kisregényt töltök fel a Littr-re.
- Mik a terveid a jövőre nézve?
- Először is szeretnék beruházni egy húszgombos egérre, és lehet, h speciális célszoftvert is beszerzek, hogy jobb legyen tőle a stílusom. A szinonimaszótár használatát is szeretném jobban elsajátítani.
- Köszönjük, és további sikeres litterkedést kívánunk. Jövő héten Phil Waarzegger, a többnyelvű disztichon-generátor kifejlesztője lesz a vendégünk és villáminterjút olvashatnak Moshi Kubayasi közhelygyűjtővel.

Fogbank

Kategória: semleges karma — Zsee at 4:26 du. on Péntek, augusztus 24, 2012

Mostanában felkapta a média az aerogéleket, ezt a megszilárdult ködnek vagy füstnek kinéző, pehelykönnyű izét. Az origo és az index is cikkezett róluk, gondolom abból az apropóból, h immár kereskedelmi forgalomban is elérhetők az ezzel készült termékek, pl. a hőszigetelő talpbetét. Az ismeretterjesztő cikkek szerint a NASA találta fel az anyagot, és először a kilencvenes évek elején használták hőszigetelőnek az űrsiklókon. Ezzel szemben úgy tűnik, hogy már a hetvenes években kifejlesztették, csak sokáig titkolták az eredményeket. A katonai célú, speciális összetételű aerogélt FOGBANK-nak keresztelték el, a kamazotó zápfogjegyek helyett a kétfázisú termonukleáris robbanófejek, közkeletű néven a hidrogénbombák kulcsfontosságú összetevője, ez indítja be a második fokozatot. Ez az úgynevezett “interstage material” a kritikus láncszem, az első fázis, a kisméretű atombomba röngtensugárzása miatt a speciális összetételű aerogél plazmává alakul át és ez adja meg az energiát az igazi armageddón beindításához. Továbbra is elég nagy a titkolózás körülötte, viszont annyi már nyilvánosságra került, hogy az amerikai hidrogénbombák tulajdonképpen csak a puszta véletlen miatt működtek. Amikor a kilencvenes évek végén modernizálták a W76-os robbanófejeket, már nem gyártottak FOGBANK-et, a megakörnyezetszennyező üzemet ledózerolták, a korábbi dolgozók elmentek nyugdíjba, a gyártási dokumentáció hiányos volt. Próbálták újragyártani és nem működött. Nem értették h mi van, dollárszámilliókat költöttek kutatásra, kezdett kisebb botrány kialakulni, hogy az USA elfelejtett hidrogénbombát gyártani. Aztán kiderült, hogy valójában soha nem is tudták, hogyan kell. Hosszas kísérletezés és további sokmillió dollár elköltése után kiderült, hogy a hetvenes évek szigorúan titkos technológiájában egy máig szigorúan titkos szennyezőanyag került a szigorúan titkos folyamatba, és tulajdonképpen csak a szerencsének volt köszönhető a nukleáris arzenál működőképessége. Ha vkit érdekelnek a részletek, a Nucler Weapons Journal lehozott róla egy kisebb cikket, a részletek szigorú kihagyása mellett.

860

Kategória: semleges karma — Zsee at 4:49 du. on Kedd, augusztus 21, 2012

Saarburg

Kategória: semleges karma — Zsee at 8:51 du. on Péntek, augusztus 17, 2012

1Q84

Kategória: semleges karma — Zsee at 12:42 du. on Péntek, augusztus 3, 2012

Nem teljesen értem ezt az új Murakamit. Jó a sztori, meg olvasom folyamatosan, de az elején még nem volt világos a koncepció, aztán leesett miről van szó, de rögtön utána a szerző is szájba rágta, aztán átment modorosba, alkalmanként belekunderázik pár oldal szenvelgést, majd összekapja magát, aztán visszaesik. Nem tudom hova tenni ezt az egészet.
Viszont bátyám ajánlása alapján felfedeztem Ismail Kadarét, az Álmok Palotája zseniális regény, szerencsére teljes mértékben mentes a coelhozástól.