karmafactory.hu

Engineering the consequence

718

Kategória: negatív karma — Zsee at 5:02 du. on Hétfő, december 20, 2010

Az EU-átlaghoz viszonyított 271%-os egy főre eső GDP ellenére Luxembourg cityben nem jut erőforrás a járdák takarítására. Ma reggel félméteres hóakadályokon kellett átküzdenem magamat biciklivel, lévén még mindig ez a leggyorsabb közlekedési eszköz a lebénult városban. Emlékeztetett a dél-afrikai helyzetre, ahol is aki a közútkezelő szempontjából embernek minősül, az autóval közlekedik, azért a járda mérete minimális, a gyalogátkelőn pedig az őslakosok fizikumához optimalizált 10 másodperces időtartamra van zöld jelzés, annyi idő alatt kell átfutni a négysávoson. A piros hídon átvezető főútról a havat a járdára hóekézték, szabályos hósáncot alakítva ki a zebra előtt, gondolom azon megfontolás által vezérelve, hogy a tisztességes bierger autóval jár dolgozni. Így térdig érő hóban kellett átemelnem a bringát, majd a munkahelyemnél szembesültem vele, hogy hiába lenne kötelező a középületek előtt járdát takarítani, ezt is magasról leszarják. Arra viszont vették a fáradságot, hogy a hatóságok sajtóközleményt adjanak ki, miszerint a helyi jogszabályok értelmében “et ass verbueden, dofir de Motor lafen ze loossen“, azaz 49 eurós bírság terhe mellett tilos álló autót járatni felfűtés, bemelegítés vagy egyéb okok miatt.

717

Kategória: semleges karma — Zsee at 1:05 de. on Szombat, december 18, 2010

Szóval kint voltunk a nemzetközi bazáron, az oroszoknál lefolytatott vodkauborkázás után a hollandoknál ettük a maatjesheringet, amikor összeismerkedtem egy nagyon kedves idős hölggyel, aki kérdezgette, hogy valami újságnak fotózok-e. Miután megbeszéltük, hogy sem újságnak se ügynökségnek, hanem a magyar standnak, kiderült, hogy ő az egyik szervező és elpanaszolta, hogy hiába jótékonysági a rendezvény, a helyi újságok jogdíjat kérnek a sajtófotók után. Nagyon izgatott volt, mert most látogatott ki először a nagyhercegi pár, és végül megegyeztünk, hogy szabadon felhasználhatják a képeimet, cserébe leegyeztette a biztonságiakkal, hogy a hercegi család hivatalos fotósa és a két fotóriporter mellett leszek én is. Elég fárasztó ez a paparazzo dolog, folyamatosan mozgó célra tartani, közben embereket arrébbtolni mialatt a gorillák engem tolnak félre. Mindazonáltal fölöttébb érdekes időtöltés, közelről figyelni a begyakorolt nagyhercegi műmosolyt, amit csak a spanyol standon visszautasítani nem tudott gazpacho volt képes őszinte fintorba torzítani. A végén akkora tetszést aratott a fotósorozat, hogy ezek lettek a rendezvény hivatalos képei, a luxemburgi online hírmagazinok is leközölték őket, a netes fotógalériáim statisztikája több mint húszezer letöltést mutat, sőt a helyi angol nyelvű hetilapban nyomtatásban is megjelentek. Bár elvitathatatlan érdemeim mellett azért valószínűleg a jogdíjmentesség játszotta itt a meghatározó szerepet.

Bazar International

Kategória: semleges karma — Zsee at 5:02 du. on Szerda, december 8, 2010


Jamón serrano

Kategória: pozitív karma — Zsee at 4:39 du. on Hétfő, december 6, 2010

714

Kategória: pozitív karma, semleges karma — Zsee at 8:54 du. on Péntek, december 3, 2010

Nagy sütésfőzés folyik a lakásban, holnap nyit a luxembourgi Bazar International, az egész napos logisztikai szupport után a jobb csuklós ínhüvelygyulladás miatt kimaradok a konyhai munkákból. Reggel fotózással kezdünk, aztán terítjük az almáspitét, ostorosrétest és gruzzwe-féle szörnyespolókat. Terjesztjük a kultúrát.

713

Kategória: semleges karma — Zsee at 4:51 du. on Péntek, december 3, 2010