karmafactory.hu

Engineering the consequence

Segal / Buttler Szarkástető Portugieser

Kategória: semleges karma — Zsee at 6:39 du. on Kedd, szeptember 16, 2008

segal étterem
A legjobb étterem és a legjobb bor találkozása. Végre sikerült sort keríteni a Segal meglátogatására. A 2006-os Buttler Portugieser kóstolásakor hívták fel a figyelmet arra, hogy kereskedelmi forgalomba nem hozták ezt az évjáratot, csak a Segal étteremben kapható a ház boraként. A hétvégén duplapáros konfigban foglaltunk asztalt, nagy reményekkel vágva neki a menünek. Mindenképpen pozitív, hogy csak néhány ételre korlátozódik az étlap, de így is el lehet veszni a részletekben. A kiszolgálás teljesen rendben, a pincér udvarias, ismeri és érti az ételeket, borokat, összetevőket.

Kiderült, az említett Portugieser neki is személyes kedvence, én meg már kora délután óta másra sem tudtam gondolni. Körbekóstoltuk a kihozott ételeket, a felszolgáló nem húzta a száját, hanem mosolyogva biztatott, hogy minél többet próbáljunk ki, rendeljen mindenki különbözőt. Én közepesen átsült bélszínt kértem citromfüves lencsével és kókusztejben sült póréhagymával. Nagyon jó kombináció, semmi extra, de annál kellemesebb és bizsergetőbb ízek. Az ormányos rózsaszínre sült kacsamellet evett kaffir lime-sake mártással, sütőtök pürével és sült céklával. A sütőtök pürét habpatronban készítik el, nagyon könnyű, légies állagú dolog lesz belőle, mintha valami szürreáldesszert lenne. A többiek durbincsot és csontozott nyúlgerincet ettek, a nyulat sous-vide eljárással készítik, erről kifaggattuk a pincért, vákuumzacskóba teszik az ételt, és 60 fok környékén főzik több órán keresztül. Fölöttébb érdekes állaga lesz a nyersanyagoknak tőle, amúgy nem vagyok valami nagy húsrajongó, de a sült színhúst kifejezetten szeretem. A vákuumos csapatástól nagyon puha és omlós lesz a hús, állítólag rengeteg ízt megőriz, de nekem így utólag bébitáp jellegűnek tűnik. Azóta megtudtam, hogy a vákuumozás ideális környezetet teremt a botulinum toxint termelő baktériumoknak, ezért nagyon kell vigyázni az elkészítéskor. Merthogy ez a botox nem az a botox, ez a fajta nem arcsimulást, hanem légzésbénulásos halált okoz. Mondjuk mindegy, mert a félig átsütött bélszínben meg agyszivacsot okozó prionok lehetnek. Desszertnek ötfűszeres csokoládé soufflé, gyömbéres krém brulée és csokoládé mousse következett. Kedves figyelmesség, hogy a pincér kétféle desszertbort is kihozott kóstolni (Németh Sárgamuskotály és Szepsy Cuvée), majd ajándékként megjelent egy adag fagyival és négy kis pohár desszertpálinkával. A desszertek is kitűnőek voltak, a soufflé kulináris orgazmust okozott, a mousse nekem kissé túl tömény lett, enyhe sós aromával, amit a bőven gyömbérezett krém brulée jól kompenzált. Teljesen elégedettek voltunk az estével, gondolkodunk a visszatérésen, hogy leteszteljük a többi tételt is. Az ár/érték arány teljesen rendben van, fejenként kb. 11k-ra jött ki, ami az ízeket, látványt és kiszolgálást tekintve abszolút reális. Csak ajánlani tudom.

Nincsenek megjegyzések

Nincsenek még megjegyzések.

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó megjegyzésekről. TrackBack URI

Bocs, de a bejegyzéshez egyelőre nem lehet megjegyzést fűzni.