karmafactory.hu

Engineering the consequence

Negatív licit, avagy meddig eszkalálódunk

Kategória: semleges karma — Zsee at 10:12 du. on Szerda, április 29, 2009

Van ez a klasszikus pszichológiai játék, hogy eladó egy dollár. Otthon papír kétszázassal szokták. A kikiáltási ár egy cent. Az árverés szokásos szabályai szerint megy a dolog, annyi a különbség, hogy nemcsak annak kell megfizetnie azt a pénzt, amennyit ajánlott a dollárért, aki a legmagasabb árat mondta, hanem annak is, aki az utolsó elõtti ajánlatot tette. Ebből következik, hogy az utolsó, legmagasabb árat ajánló fél annyit fizet, amennyit mondott, és viheti a dollárt, aki viszont az utolsó elõttit, az is fizet (amennyit ő ajánlott), de nem kap semmit.
Egyszerűnek tűnik, nem? Az a logikus, hogy max. 1 dollárt fizetek. Meg azt hisszük, h senki nem csinál ilyet, hiszen nem racionális. Na persze, dollárban nyilván nem. Egyébként viszont eszkalálódunk, mint atom. Átlagosan körülbelül 4 dollárért szokták leütni az egydollárost. Beleragadsz valamibe, aztán vered fel a tétet, mert para van, hogy ha előtted szállnak ki, te bukod a nagyobbat. Ha meg te szállsz ki először, akkor is tuti a bukta, de egy dollárral kisebb a veszteség. Nem könnyű. Az élet nem határidős piac, nincsenek exit stop loss megbízások. Magadtól kell ráérezni.
Sok sikert Borisz.

Nincsenek megjegyzések »

Nincsenek még megjegyzések.

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó megjegyzésekről. TrackBack URI

Mondd el a véleményedet!

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>