karmafactory.hu

Engineering the consequence

Napi Menü: reloaded

Kategória: egyebek, pozitív karma — Zsee at 9:15 de. on Szerda, március 21, 2007

BG Babér Bt. Gellért hegy, Somlói út 26. A 27-es busz megállója mellett nem sokkal. A legjobb. Olyan, mint egy tisztás az erdőben, a ház mögötti füvesbokros részt még nem építették be.
Másfél éven keresztül naponta, aztán közel egy éven át minden hétvégén ott ebédeltem. Egy igen egyszerű cégtábla van kinn a ház előtt, hogy Napi Menü, és a sárgára festett háromemeletes épület asszem kollégium lehet, vagy vendégház. Szép régi kert, macskák, kutyák, madarak meg egyéb állatok. A Napi hátul van a pincében, igazi időutazás. A tulajdonos János, a pincért, akik főznek is két szakácsot, akik felszolgálást is kiválóan végzik, Lacinak és Csabinak hívják.

Amikor először voltam ott, majdnem dobtam egy hátast. Az egyetlen olyan hely, ahol régi háromszög alakú alumínium menzatálcán hozzák ki az ebédet. Ismétlem: menzatálcán felszolgálnak. Az árak eléggé minimál szinten mozognak, és folyamatosan nő a forgalom. Tulajdonképpen simán elmenne az egész hely egy üzleti tanulmánynak, vagy kisvállalkozási mintaprojektnek.
Az elején, amikor elkezdtünk oda járni munkatársakkal, Angeliki, a görög volt főnököm mondta, hogy ő kurvára finnyás, nem számítanak neki az árak, de hogy volt több nagyon drága magyar étteremben, és egyedül a napiban jöttek neki át a magyar konyha jellegzetes ízei. Ez nekem akkor igen mókásan hangzott, mert a hely még úgy nézett ki, mint egy frissen újraindított kísértetmenza. Vizeskancsó asztalon, viaszosvászon terítő, művirág, egyéb szokásos kiegészítők. Azt hiszem akkor még 490 forint volt egy menü, levessel meg főétellel. A kávé 70.
A szociotrip jegyében aztán lehoztuk Madame C-t, alias Robotzsarut, a rugalmasság és szociális érzék tekintetében Zetor traktorhoz hasonuló, tulajdonképpen német, de francia identitású benelux nagyfőnökünket, aki akkor éppen a Four Seasons-ben szállt meg, és ő is rettentően élvezte a kontrasztot, húsleves mellett vitattuk meg a mennoniták vándorlását, svájci anabaptista eredetüket és az ámisokkal közös gyökereiket.
Aztán beindult az üzlet. Jánosék ráéreztek a lehetőségekre, és hétről hétre előálltak valami újítással. Semmi nagy befektetés, mindig egy kicsit visszaforgattak a vállalkozásba. Lassan lecserélődtek a székek. Aztán az asztalok. A menzából örökölt evőeszközökből és tányérokból ikeás cuccok lettek. Kitalálták, hogy igen mókás, tarka rombuszmintás bohócnadrág fehér pólóval lesz a céges imidzs. Aztán bővült a menüválaszték. Amikor már annyian voltunk, hogy nem fértünk el bent, megcsinálták a teraszt. Amikor beütött a hideg, összeraktak egy acélvázas télikertet. Beraktak gázégőket. Zöld műfüvet. Aztán végül permanensen megtelt a hely ebédidőben, és beindult a házhozszállítás is. A lenyűgöző az egészben az, hogy soha nem reklámozta magát, kizárólag szájról-szájra terjedt a híre, és a két év alatt sztem legalább négy-ötszörésre nőtt a forgalmuk.
János, a főnök, egy csillogó szemű, bajszos negyvenes arc, kedvenc mondása pedig a “Megoldjuk!”. Többször volt, hogy valamelyik ismerősömmel, barátommal, vagy vendégemmel mentünk le, és szerettünk volna valami konkrét az ebéd mellé. Csak kérni kellett. Egy alkalommal pl. vodkát szerettünk volna, mert Tamás, volt szegedi csoporttársam, próbafordításon meg interjún volt nálunk, és kissé megkészült az idegrendszere. Szóltam Jánosnak. Megoldjuk! Addig keresgélt, míg végül a saját készletéből előszedett egy üveg Smirnoffot, fejben beárazta, és korrekt felespohárral prezentálta be elénk.
A főnök kedvenc foglalatossága az antilehúzás. A fizetés bemondásra megy, odamész az ablakhoz, és bediktálod hogy mit fogyasztottál. Egy kétszemélyes fullos szombati ebéd után a bediktálás elég sok tételből áll. Eldarálom mi volt, a főnök vigyorog, úgy csinál mintha összeadna, és valami olyan pofátlanul alacsony összeget ad be, hogy még borravalóval és maxra felkerekítve is én érzem magamat kellemetlenül, mert sztem még az anyagköltséget sem fedezi. Másik trükkje pedig az, hogy ha elvitelre kéred az ételt, akkor direkt többet csomagol be, és mosolyog ezerrel, hogy most simlisben nyomja.
Egyéb zseniális újításaik közé tartozik a rendőrmenü. Néha úgy néz ki, mintha razzia lenne az utcában, két-három-négy rendőrautó, kék egyenruhás arcok vonulnak le a kerítésnél a lépcsőn, nem tudtam mire vélni, csak akkor esett le, amikor egy nagy csapat szolgálunkésvédünk ment bemondanásra fizetni az ablakhoz, hogy volt nyolc rendőrmenü. Nekik duplán jár a törzsvásárlói kedvezmény, gondolom, így a hely bevédés szempontjából többszörösen túl van biztosítva.
Szombati napokon a hely csökkentett választékkal üzemel, viszont akkor tele van kisgyerekes családokkal. Erre ráérezve beszereztek etetőszékeket, labdákat, pokrócokat, meg egy nagy fonott ládát tele mindenféle játékokkal. A legjobb, amikor a szülők beküldik a srácokat, hogy köszönd szépen meg János bácsiéknak a finom ebédet.
Szóval a hely nagyon király. Azt hiszem, meglehetősen hiányzik. Viszont ha valamelyikőtök köpni mer a Lonely Planetnek, és a Napi bekerül valamelyik turistakalauzba, vörösborban sült sertésoldalasként fogtok reinkarnálódni a Közel-Keleten.

14 megjegyzés »

Megjegyzés > DrGonzo

2008. március 7. @ 16:41

Ez nagyon megeszi ez a beszamolo ahogy Vitez Bandi mondana. Kicsivel tobb mint ket evig voltam törzslátogató. Nyaron nagyon be lehet phállani a ponyva alatt ez elsore elriasztott elrookiztam fél évet emiatt
A szakacsunk ajanlata menupont sokrszor mindent visz, de a “főzi feljavitva egy duplabecsivel” ugyanolyan főremekség. Jani tenyleg mindent megold a szulinapi tortara is kerul gyertya. Laci mindig mosolyog es villamgyors, Csaba egybol veszi a poenokat.Rugalmassag, kreativitas es minoseg szentharomsaga. Nemzeti, napi, fitness, harcsapaprikas turoscsuszaval, primáspörkölt exceptionelllee

Megjegyzés > Zsee

2008. március 7. @ 18:51

Duplabécsi, ki is felejtettem. Na meg a diszkontált somlói desszertnek. Végre valaki rátalált az ajánlóra :-)

Megjegyzés > NagyMiklos

2008. március 20. @ 3:36

KisMiklosok is nagyon kedvelik a helyet.

Megjegyzés > TutiKapitány

2008. március 20. @ 13:56

Hello!
Óriási a poszt, mi is rendszeres vendégek vagyunk. Még pár észrevétel a szlengekhez:
- főzelék = “főzi”
- akármilyen hal étel = “halacska”
- vmi mix kaja, mondjuk egy vega étel mellé kérsz egy rántott szelett = “…. feljavítva egy husival”

Amúgy azért megy nekik, mert kivételesen ez egy olyan csapat, aki örül, ha a vendégnek ízlik, amit kap és jól is lakik vele. Sztem ezek alienek, vagy külföldiek, de egy biztos: nagyon jól csinálják!!!

Megjegyzés > DrGonzo

2008. március 29. @ 14:20

Peti az utolsot te irtad?
B

Megjegyzés > enkő

2009. június 17. @ 20:31

Ez mind így igaz! Fantasztikus alkotások, fantasztikus minőségben és fantasztikus árakon!!!

Megjegyzés > enkő

2009. június 17. @ 20:33

Ja és igazi emberekkel, teljesen öszinte szeretettel! ezt csak így lehet!!!!

Megjegyzés > Zsee

2009. június 17. @ 23:00

Örülök, hogy még mindig aktuális a poszt. Remélem a legközelebbi hazautazáskor már útba tudom ejteni őket ismét.

Megjegyzés > alma

2009. június 19. @ 15:12

Annyiban egészíténém ki, hogy nem két pincér, akik főznek is, hanem két szakáscs, akik felszolgálást is kiválóan végzik.

Megjegyzés > Zsee

2009. június 19. @ 18:12

Javítva :-)

Megjegyzés > visionfresh

2009. augusztus 31. @ 13:38

Mindennel egyetértek én is, csak áradozni lehet róluk! :-)
Én tavaly fedeztem fel és ha tehetem itt ebédelek ezentúl is.

Megjegyzés > Bauer Péter

2011. április 9. @ 17:46

Ez egy olyan hely,ahol úgy érzed magad, mintha otthon az ebédlőben lennél. A kiszolgálás, a helység hangulata fantasztikus. Én még egy étteremben sem éreztem ilyen jól magamat, mint itt.
Köszönöm FIUK
Ildikó

Megjegyzés > Anonymous

2015. szeptember 23. @ 17:02

Lehetne valamit csinálni, hogy megmaradjon a hely? Nem lesz János, ha nem csinálunk valamit.

Megjegyzés > Geri

2015. október 25. @ 17:19

Bezárt :-( talán eladták az ingatlant alóla…

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó megjegyzésekről. TrackBack URI

Mondd el a véleményedet!

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>