karmafactory.hu

Engineering the consequence

MBA vs. munkaerőpiac

Kategória: semleges karma — Zsee at 8:20 du. on Péntek, január 11, 2008

Ma figyelmembe ajánlottak egy MFOR cikket az MBA diplomák munkerőpiaci értékéről. Aszondja, hogy: “Társadalmi beidegződések, az oktatás felhígulása, a túlképzettség pecsétje, pozícióféltés – néhány ok azok közül, amelyek miatt a hazai Master of Business Administration (MBA) diplomásoktól igencsak tartanak a munkáltatók.” Ennyit tudunk vazze. Aztán csodálkozik mindenki, hogy akinek van lehetősége, az lép innen el oda, ahol boldogulni lehet.

Amikor nyáron voltam több állásinterjún, majdnem minden helyen ugyanezzel gyötörtek. Hogy honnan volt rá pénzem. Közöd, bazmeg? Megdolgoztam érte. Meg “aztántudodehogyittmajdegysenkileszel”. Nem, basszáj, vezérigazgatónak jelentkeztem, csak elfelejtettem ráírni a cévémre. Nem mintha mást vártam volna a becsökkent korlátoltagyú háeresektől és übermenezserektől. Egyedül a Google volt az, ahol úgy tűnt, értékelték valamire. Meg Dublinban, ahol egy péntek délutáni séta közben gondoltam, benézek pár munkaközvetítőhöz, és két óra leforgása alatt több információt, segítőkészséget és ajánlatot kaptam, mint itthon több hónap alatt (pedig csak annyit mondtam nekik, hogy látogatóban vagyok, de érdekelnének a lehetőségek). Két éve pont a Berkeley-ről jött egy vendégelőadó nemzetközi jogból előadást tartani, és kávészünetben beszélgettünk a Mo.-i munkaerőpiacról. Mondtuk neki, hogy néhányan letagadják hogy MBA képzésre járnak, vagy hogy ilyen diplomájuk van, mert köcsögök a munkaadók. Szegény faszi nem kapott szikrát, majdnem a torkán akadt a muffinja, hogy már sok országban járt előadni, de ilyet még sehol nem hallott. Ismét sikerült valamiből elsőnek lennünk, gratula. Szerintem minden épeszű ember tisztában van vele, hogy egy oklevél önmagában még szart sem ér. Én sem verem magam egyik papíromra sem (kivéve a targoncavezetői jogsi), szerintem egy normális világban úgy kéne hozzáálni a dolgokhoz, hogy annál jobb, minél szélesebb körben tájékozott valaki, mert az MBA-nak pont az lenne a lényege, hogy menedzsment és gazdasági műveltséget ad. Persze, nyilván veszélyes az, ha valaki átlát a bullshiten, droidok kellenek ide minden mennnyiségben. De bazmeg, akkor vállaljátok be. Figyu, idézet folyt.: “Nem véletlen, hogy a fenti okok miatt viszonylag nehezen találnak munkát azok a fiatalok, akik MBA diplomájukkal próbálnak egy lépéssel rögtön a csúcsra törni.” Nem az, hogy teljesen irreális elvárás rögtön a csúcsra törni, hanem nem véletlen, hogy nehezen találnak munkát. Világos. Remélem a tébé egy idő után fizeti majd az agyroncsolási műtétet, hogy ezáltal is a munkaerőpiac és a társadalom hasznosabb, megbecsültebb, valamint a droidmunkában kihívást és fejlődési lehetőséget látó szereplői legyünk.
UPDATE: Ugyanezen a honlapon egy másik cikk leadjéből: “Essősy Zsombort egy éve választotta meg a Menedzserek Országos Szövetsége az “Év Fiatal Menedzserének”. 34 éves, túl van jó néhány szakmán, cégalapításon és egy infarktuson.” Engedjék meg, hogy őszintén gratuláljak. Példaképként fogok rá tekinteni.

Nincsenek megjegyzések »

Nincsenek még megjegyzések.

RSS hírcsatorna a bejegyzéshez kapcsolódó megjegyzésekről. TrackBack URI

Mondd el a véleményedet!

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>